„Nu aveți „soviste” și încă treceți pe aici. Din partea orășelului anti-genocid, din partea pensionarilor, din partea invalizilor ne-ați băgat în datorii tot neamul moldovenesc ca ministru al finanțelor. Rușine să aveți. Eu de exemplu iaca așa vagonetă cum aveți voi, eu nu pot să-mi permit” Donică.
De atunci au trecut 2 ani, timp în care Andrei Donică a fost judecat și condamnat pentru Huliganism la un an de închisoare cu suspendare. Sentința a fost pronunțată de judecătorul Sergiu Lazari acum câteva săptămâni, în lipsa lui Donică. Activistul spune că a aflat de condamnare astăzi, când a primit sentința prin poștă. Ar fi vrut să o atace la Curtea de Apel, dar nu mai poate: termenul de atac a expirat.
„Și a stabili lui o pedeapsă de un an de închisoare. A dispune suspendarea condiționată a executării de către Donică Andrei Ilie a pedepsei stabilite, a fixa lui un termen de probă de un an. Sentința cu drept de atac în curtea de apel în decurs de 15 zile, din momentul pronunțării hotărârii motivate. Astăzi am primit azi e 12. Deja 17 zile a trecut”, Andrei Donică, activist.
El crede că judecătorul Lazari a admis intenționat aceste greșeli.
„Astea sunt niște combinații special făcute pentru a nu-mi permite să atac, intenționat nu m-au invitat la citirea sentinței și așa mai departe. Îmi pare rău că domnul Sergiu Lazari,judecătorul acesta se ocupă cu așa porcării”, Andrei Donică, activist.
Contactat telefonic, judecătorul Sergiu Lazari nu a vrut să comenteze acuzațiile.
„Un minut. Zic că nu cunosc niciun fel de acuzații, nu știu despre ce este vorba. Nu vă supărați, nici un fel de comentariu nu dau”, Sergiu Lazari, judecător.
Deși a fost condamnat, tânărul nu regretă că a aruncat o găleată de lapte peste ministru. Însă, dacă s-ar întoarce în timp, ar proceda mai ingenios.
„Eu am făcut un protest, nu l-am pălit nu l-am numit cu cuvinte necenzurate. Nu regret. Dacă v-ați întoarce în timp, ați face același lucru? Sunt sigur că aș face ceva, dar același lucru nu știu. Poate ceva și mai interesant”, Andrei Donică, activist.
Deși termenul pentru atac a expirat, Andrei Donică oricum se va adresa la Curtea de Apel. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu, iar avocatul acestuia avea telefonul deconectat. Prin protestul de atunci, activistul a vrut să-i reproșeze că guvernarea a pus pe umerii cetățenilor datoria de 13,5 miliarde de lei apărută în rezultatul fraudelor bancare.