/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ziua Națională a Vinului în cifre: Câți participanți au fost la sărbătoare și câte sticle de vin au fost cumpărate

missing
12 octombrie 2018, ora 16:46

ZNV 2018 – încă un pas spre un consum de vin moderat

În acest an, sărbătoarea cu genericul „Vin din sufletul Moldovei” s-a materializat în rezultate ce confirmă tendința spre un consum corect și moderat al Vinului Moldovei. Timp de două zile vizitatorii sărbătorii au cumpărat 83 de mii de sticle de vin și au degustat aproximativ 10 mii de sticle de vin. Fiecare al 4-lea vizitator a explorat diversitatea vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată în baza „Carnetului Degustatorului”, care a ghidat oaspeții evenimentului prin cele 60 de standuri ale producătorilor, oferind posibilitatea de a degusta 12 vinuri de calitate.

Sute de oameni au trecut pe la „Școala Vinului”, unde au avut parte de master-class-uri oenogastronomice organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului. Pentru a promova consumul corect și moderat de vin, tot aici au fost distribuite 600 de etiloteste de unică folosință, iar 400 de vizitatori care și-au măsurat concentrația de alcool în aerul expirat au primit recomandările necesare privind comportamentul de mai departe pe parcursul sărbătorii precum și un extras din legislația cu privire la pedepsele pentru depășirea normelor admise a gradului de alcoolemie.

„Vinul Moldovei”, promovat în toate colțurile lumii

Ziua Națională a Vinului este cea mai importantă sărbătoare pentru industria vitivinicolă – o ramură strategică a economiei Republicii Moldova. Peste 150.000 de moldoveni muncesc din suflet la crearea acestui produs strategic al țării noastre, peste 1000 de întreprinderi activează în domeniul vitivinicol și al oenoturismului, iar sectorul reprezintă aproape 1/5 din valoarea creată e întreaga industrie agro-alimentară. Ziua Națională a Vinului contribuie nu doar la promovarea Vinului Moldovei, ca produs de calitate, dar și a potențialului turistic al țării, reușind să atragă din an în an un număr tot mai mare de oaspeți din străinătate.
Cea de-a XVII-a ediție a sărbătorii nu a fost o excepție. În PMAN din Chișinău s-au distrat mii de turiști din toate colțurile lumii: Japonia, China, SUA, Franța, Ucraina, România, Rusia ș.a. Toți au revenit acasă cu o sticlă de vin moldovenesc și cu un „bagaj” de impresii memorabile despre tradițiile poporului nostru. 30 de jurnaliști străini vor duce faima Vinului Moldovei, dar și a țării noastre, ca destinație turistică ce merită a fi vizitată, în 6 state: Franța, Polonia, Danemarca, Suedia, Italia și SUA.

Mii de oameni au savurat Vinul Moldovei în tururi vinicole

Ziua Vinului nu în zadar este o sărbătoare națională – zeci de vinării din țară și-au deschis ușile pentru circa 7500 de turiști, oferindu-le un răsfăț gastronomic și un program cultural pe măsură. Oaspeții au degustat și cumpărat direct de la producător aproape 13 mii de sticle de Vinul Moldovei.

Premii pentru succesele obținute în domeniul vinificației

Ziua Națională a Vinului a trecut în revistă succesele companiilor și specialiștii care muncesc în industria vitivinicolă. Marele Premiu în domeniul vitivinicol pentru 2018 a fost acordat companiei „Sălcuța”. Titlul „Viticultorul anului” a mers la „Călărași Divin” SRL, iar titlul „Cel mai iscusit oenolog al anului” a fost înmânat vinăriei „Asconi”, care a primit un premiu pentru „merite deosebite în fabricarea vinurilor de calitate înaltă, perpetuarea tradițiilor şi calității excelente a vinurilor autohtone, precum și promovarea imaginii” din Regiunea IGP „Codru”. În cazul Regiunii IGP „Valul lui Traian” a fost remarcată Vinăria „Fautor”, iar vinăria „Bravo Wines” – pentru Regiunea IGP „Ștefan Vodă”. În discursurile lor, premianții au afirmat unanim că în ultimii ani sectorul vitivinicol a înregistrat o ascensiune, datorită muncii asidue a producătorilor, a instituțiilor de stat care au implementat politici eficiente, și partenerilor de dezvoltare.

În premieră, Ziua Națională a Vinului s-a extins și peste hotarele țării. Între 5 și 7 noiembrie, 30 de producători moldoveni și-au expus vinurile la Snagov, România, iar 10 mii de amatori de vin de peste Prut au avut ocazia să descopere „Wine of Moldova”, degustând și cumpărând 10 mii de sticle de vin. Evenimentul a inclus și un concert grandios cu participarea a 8 trupe, inclusiv din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram