/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Alarmant! Până în 2050 oceanele ar putea conține mai multe materiale din plastic decât pești

13 octombrie 2018, ora 19:03

Plasticul nu poluează doar coastele, ci este dăunător și pentru animalele marine care sunt prinse în bucățile mai mari și care confundă bucățile mai mici cu mâncarea. Înghițirea particulelor de plastic poate împiedica digestia alimentelor normale și ar putea atrage poluanți chimici toxici în organismele lor.

Oamenii consumă plastic prin lanțul alimentar, însă efectele asupra sănătății nu sunt cunoscute.

Deșeurile marine provoacă pierderi economice în sectoarele și comunitățile dependente de mare, dar și producătorilor. Doar aproximativ 5% din valoarea ambalajelor din plastic rămâne în economie, iar restul este risipit, lucru care arată necesitatea unei economii circulare.

Cel mai eficient mod de abordare a problemei se dovedește a fi împiedicarea deșeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor.

Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi alcătuiesc aproape jumătate din totalitatea deșeurile marine din plastic.

Noile reglementări propun interzicerea totală a produselor din plastic de unică folosință pentru care există deja materiale alternative. Printre aceste produse se numără bețișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele și bețele pentru baloane.

De asemenea, noile reglementări vor introduce obiective de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi, dar și obligații pentru producătorii de articole (de exemplu, ambalaje, filtre pentru produse din tutun, șervețele umede etc.) de a acoperi costurile de gestionare a deșeurilor și de curățare (așa-numita responsabilitate extinsă a producătorilor).

Noul cadru de reglementare stabilește ca obiectiv colectarea a 90% din sticlele de plastic pentru băuturi (de exemplu, prin sisteme de rambursare a depozitelor) până în 2025.

Pentru a atrage atenția utilizatorilor cu privire la eliminarea corectă a absorbantelor sanitare, șervețelelor umede și baloanelor, noul act legislativ prevede introducerea unor cerințe de etichetare pentru aceste produse.

În ceea ce privește echipamentele de pescuit, care reprezintă 27% din deșeurile marine, producătorii vor trebui să acopere costurile gestionării deșeurilor din instalațiile portuare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram