Șeful CNA și guvernatorul BNM au fost audiați în Parlament. Vezi ce informații au prezentat aceștia

13 octombrie 2018, ora 12:01

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a declarat în plenul Parlamentului că, până la data de 30 septembrie, suma totală returnată Ministerului Finanțelor este de 1,260 miliarde de lei. 18% provine din vânzarea activelor aflate în proprietate, iar restul banilor vin din încasări, din vânzarea gajului, din rambursarea creditelor sau din finanțări forțate, care reprezintă 21%, iar cele benevole – 58%. Lichidatorii au inițiat procese civile contra tuturor părților implicate în această fraudă. Este vorba despre debitori frauduloși, manageri și acționari, transmite IPN.

Sergiu Cioclea a menționat că au fost inițiate 45 de dosare penale în care Banca Națională, prin băncile în lichidare, reprezintă părți civile. Totodată, sunt alte 137 de acțiuni în instanța de judecată în care BNM are calitatea de reclamant pentru recuperarea creditelor nerambursate. Debitori aflați în insolvabilitate sunt 213 la număr, pentru o sumă totală de peste patru miliarde de lei.

Directorul Centrului Naţional Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a declarat că prejudiciul fraudei bancare se împarte după cum urmează: 7,74 miliarde de lei este suma prejudiciilor pe dosarele trimise în judecată cu identificarea beneficiarelor efectivi, 1,9 miliarde – prejudicii pe dosarele penale aflate în derulare cu beneficiari identificați, dosare care urmează a fi trimise în judecată și 1,06 miliarde de lei – prejudicii în cazul în care beneficiarii încă nu sunt identificați.

Bogdan Zumbreanu a menționat că analiza efectuată a permis identificarea bunurilor, valori mobiliare care aparțin beneficiarilor efectivi, a sumelor care provin din frauda bancară. Este vorba despre 22 de întreprinderi. Urmare a vânzării acestor acțiuni, în contul Băncii de Economii au parvenit până acum 420 de milioane de lei. Acum organele de investigații urmează să identifice profilul beneficiarilor pentru a depista unde anume au fost ascunși banii, convertiți sau cheltuiți deja.

Frauda bancară a cuprins perioada 2007-2014. Prejudicierea celor trei bănci comerciale, care în consecință au fost lichidate, a impus intervenția statului și alocarea mijloacelor bugetare în mărime de 13,34 miliarde de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram