/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Ziua Europeană a Donării și Transplantului de Organe: În R. Moldova peste 65% din populație susțin donarea și o acceptă

13 octombrie 2018, ora 14:52

Marșul Vieții a pornit de la Spitalul Clinic Republican până în scuarul din strada Academiei. De asemenea, astăzi a avut loc o conferință științifică în cadrul căreia au fost prezentate date privind donarea și transplantul de organe. Astfel, anul trecut în Republica Moldova au fost  realizate peste 30 de transplanturi de organe.

„În Republica Moldova, peste 65% din populație susțin donarea și o acceptă, iar 88% au solicitat mai multe informații despre donare și transplant. La nivel mondial, anul trecut, au fost realizate peste 135 mii de operații de transplant, iar alte 14 mii de persoane au decedat în timp ce se aflau pe listele de așteptare. Trebuie să conștientizăm că nu poate exista un transplant fără donatori, de aceea este necesar să mergem în spitalele din regiuni pentru a discuta cu medicii și persoanele de acolo despre transplant și importanța acestuia. Avem înregistrate rezultate foarte frumoase, atunci când pacienții care au beneficiat de un transplant duc o viață activă, continuă să muncească și se bucură de viață, iar asta este cel mai important”, a spus directorul Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu.

Pe parcursul anilor 2011-2017, în Republica Moldova au fost efectuate 1377 de operații de transplant de țesuturi, inclusiv 880 de operații de transplant de os, dintre care 121 au fost efectuate în anul 2017. De asemenea, anul trecut au fost efectuate 31 de transplanturi de organe, 36 de transplant de cornee și 20 de operații de transplant de piele. Potrivit specialiștilor, un singur donator poate salva opt vieți prin donarea de organe și o sută de vieți prin donare de țesuturi.

Datele Ministerului Sănătății arată că prin donarea de organe, o persoană poate salva opt vieți, iar prin donarea de țesuturi poate salva 100 de oameni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram