Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. Informația privind situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă și măsurile întreprinse de autorități a fost examinată la Biroul permanent al Parlamentului.

Potrivit informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se propune a fi schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.

În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte. Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură activitatea punctului focal, în regim 24/24 de ore, pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.

În nota informativă se precizează că, în perioada 01.01.2018 – 02.10.2018, au fost înregistrate 295 cazuri confirmate de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe parcursul lunii august – 239 cazuri. Cele mai afectate raioane sunt Ceadâr-Lunga – 156 copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – 10, Ocnița – 7 etc.

Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la începutul lunii curente nu au fost admiși în instituții 5314 elevi. Din ei, 1606 copii au fost vaccinați recent și nu sunt admiși la lecții pe un termen de 15 zile, iar alți 4982 sunt nevaccinați.

Anterior, problemele în domeniul imunizării populației din Republica Moldova și situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă au fost discutate, în cadrul audierilor publice, organizate de către Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Rujeola este o maladia foarte contagioasă, afectează copiii nevaccinați, o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact, nu are tratament specific și lasă sechele mari. Anual, pe glob, sunt înregistrate 90 mii cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală. Ultima epidemie de rujeolă a avut loc în anul 2002.