Scandal în curtea unui bloc de locuit din sectorul Râșcani al capitalei. Zeci de oameni au ieșit în fața blocului pentru protest față de construcția unui centru comercial ce le va bloca accesul în curte. În timp ce reprezentanții primăriei capitalei spun că lucrările sunt ilegale și au decis sistarea lucrărilor, firma de construcții a atacat în instanță, câștigând procesul.

Locatarii de pe bulevardul Moscovei 2 se plâng că, odată cu blocarea căilor de acces, vor fi nevoiți să înconjoare toate blocurile din zonă, fapt incomod pentru bătrâni și copii.

Aici sunt atât de multe persoane cu dizabilități, pensionari, oameni cu copii. Înainte a fost foarte larg aici. Putea să treacă și ambulanța, și pompierii, iar acum oare va putea trece?

Eu înconjor blocul. Acolo e teren de joacă pentru copii, scări, cu căruciorul e imposibil să intri.

Ea crede că este gospodară legitimă aici și spune că această terasă, prin care noi avem acces în curte, că este acoperișul subsolului ei, iar subsolul fiind proprietatea ei, deci și trecerea este

Pentru protestele anterioare, unii locatari s-ar fi pomenit cu procese verbale pentru huliganism, fiind reclamați de reprezentanții companiei de construcții.

Ei au scris pe mine o plângere și au invitat martori falși, au distorsionat realitatea. Pentru că lor nu le place că eu scriu despre asta pe facebook, că nu sunt pregătit să tac, vreau ca toți să știe despre asta

Astăzi arhitectorul-șef al municipiului a venit să verifice legimitatea lucrărilor. După o discuție cu juristul companiei, acesta a promis că trecerea nu va fi închisă, iar construcția va fi sistată.

Lucrările ce țin de acces nu vor fi executate până la o hotărâre definitivă, pentru că ei prezintă multe documente care permit construcția și reconstrucția și amenajarea accesului respectiv”, Sergiu Borozan, arhitect-șef Municipiul Chișinău

Acest caz a fost discutat la primărie și în luna august, când primarul interimar, Ruslan Codreanu, a semnat o dispoziție prin care a ordonat sistarea lucrărilor pentru că ar fi ilegale. Compania de construcții a atacat-o în judecată și a reluat lucrările, intenționând să construiască un magazin acolo unde acum se află trecerea în curtea blocului. Totuși, responsabilii de la Primărie, în continuare, sunt împotriva construcției.

În urma depistării acestei neconformități, a fost emisă dispoziția primarului interimar general de sistare a lucrărilor de contrucție. Spațiul cela este spațiu public. Nu are nici o înregistrare la cadastru prin care ar putea să-l preia”, Nistor Grozavu, viceprimar

Juristul companiei zice că nu este de acord cu afirmațiile autorităților și că, de fapt, în zonă au loc lucrări de reconstrucție, despre care oamenii pur și simplu nu cunosc.

În certificatul de urbanism, ceea cu ce domnul Grozavu nu este de acord, este fixat categoric. Instanța de judecată a respins cererea lor ca neîntemeiată. Adică, a stabilit că construcția și reconstrucția are loc în strictă conformitate cu legislația. Oamenii sunt dezinformați”, Mihail Butnaru, juristul companiei de construcții

Potrivit arhitectorului-șef, lucrările de construcție vor fi sistate până la examinarea minuțioasă a tuturor documentelor companiei și analizarea cazului într-o ședință a primăriei.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu