Doi magistrati de la Judecătoria Cahul au fost la un pas de a fi cercetați penal, însă au fost salvați de CSM. Este vorba despre vicepreședintele instanței, Mihai Bushuleac, și judecătorul Dumitru Bosai. Procurorul General a cerut CSM-ului permisiunea de a-i cerceta pentru că ar fi adoptat o decizie ilegală. Consiliul însă s-a opus.

Cererea ca cei doi magistrați să poată fi cercetați penal pentru o pronunțarea unei hotărâri contrar legii a fost examinată de membrii CSM cu ușile închise. Ulterior, solicitarea a fost respinsă. La ședință au fost prezenți și cei doi judecători. La ieșire din sediul CSM, magistrații au refuzat să ofere detalii despre acuzațiile care li se aduc.

Această solicitare cum o comentați? CSM a dat o apreciere. Eu cred că justă. Dacă o să doriți o să aflați de la dumnealor. Este secretul urmăririi penale, domnul Harunjen dacă va dori va da informații suplimentare”, Mihai Bușuleac, vicepreședintele, judecătoria Cahul

– Detalii despre ordonanța respectivă?
– Nu vă putem nicidecum, nicidecum nu vă putem spune. Este secretul urmăririi penale.
– Dar care au fost argumentele?
– Nu vă pot spune la întrebare și nu vă pot spune mai mult
”, Dumitru Bosîi, judecător, judecătoria Cahul

Deși refuzul CSM-ului poate fi atacat la Curtea Supremă, responsabilul de comunicare a Procuraturii Generale a anunțat că Eduard Harunjen nu va contesta hotărârea, fără a oferi alte explicații. Nu este pentru prima dată când judecătorul Mihai Bușuleac este salvat de CSM. În anul 2016, pe numele lui a fost depusă o sesizăre la Inspecția Judiciară. Atunci, procedura disciplinară în privința magistratului a fost încetată, pe motiv că nu a fost constatată abaterea.

Ulterior, șeful adjunct al Procuraturii Generale, IURIE Garaba, a cerut tragerea la răspundere disciplinară a lui Bușuleac. Însă și această solicitare a fost respinsă. Contactat telefonic, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, nu a răspuns pentru a ne oferi un comentariu în legătură cu demersul procurorului General.