Și pentru că mâine în țară urmează să vină președintele Turciei, autoritățile se pregătesc ca la carte. În ajunul vizitei lui Recep Erdogan în Moldova, cel mai cu spor s-a lucrat la clădirea Președinției, restaurată din banii turcilor. Muncitorii au amenajat gazonul, au îndreptat scările și au spălat geamurile. Totul - sub muzica fanfarei care a făcut repetiții de cu zor. Și Igor Dodon a repetat, departe de ochii presei, momentul când îl va întâmpina pe omologul sau turc.

Nici astăzi scările din fața clădirii nu erau gata, asta chiar dacă Președinția urma să fie inaugurată încă la sfârșitul lunii august, conform promisiunilor lui Igor Dodon.

– Lucrările sunt pe terminate.
– Mâine va fi gata?
– Da, cred că așa.
– Ați lucrat de dimineață? De la ce oră?
– De pe la 7

Pe teritoriul Președinției, muncitorii spălau geamurile, în timp ce alții instalau gazonul. Oamenii s-au ferit să vorbească la cameră despre lucrările efectuate.

Lucrați toată ziua de azi? Dar la ce lucrați? Instalați gazonul?

Intrarea pe teritoriu a fost interzisă, poarta fiind păzită de un ofițer SPPS, care a invocat motive de securitate națională.

– Dar la moment nu vă putem permite trecerea.
– Ne puteți spune de ce?
– Misiune de securitate aici se desfășoară. Apelați la serviciul de presă al Președinției.

Am aflat mai apoi că în clădirea Președinției se afla chiar Igor Dodon care ar fi participat la repetițiile pentru ceremonia de inauguarare la care este așteptat și omologul său turc.

El a coborât scările, însoțit de prima doamnă. În același timp, și o delegație din partea Ambasadei Turciei a vizitat clădirea, reustaurată din banii turcilor – aproape 7 milioane de euro. Președintele a schimbat câteva vorbe cu aceștia, apoi a plecat de la fața locului.

Vizita pe care Recept Erdogan o va întreprinde pe 17 și 18 octombrie în Republica Moldova va da peste cap traficul pe mai multe străzi. Astfel, autoritățile au menționat că pe 27 de străzi se va circula cu restricții. Un internaut a făcut harta drumurilor ce vor fi parțial închise din cauza vizitei, în momentul trecerii coloanelor oficiale.

Presa de la Chișinău a mai scris astăzi că președintele turc și-a trimis mașina din timp în Republica Moldova, la bordul unui avion militar.

Contactați de TV8, responsabilii de la SPPS au declarat că Recept Erdogan nu va folosi o mașină pusă la dispoziție de moldoveni, din motive de securitate, procedând așa și la alte vizite pe care le întreprinde în străinătate. În cele două zile, Erdogan va avea întrevederi cu premierul Pavel Filip și cu președintele Igor Dodon. Vizita acestuia are loc în contextul expulzării celor 7 cetățeni turci, apropiații cărora au spus că operațiunea ar fi la comanda președintelui turc.

Reporter: Felicia Crețu
Imagini: Tudor Bigu