În contextul în care 2018 este declarat anul lui Ștefan cel Mare, șeful statului a venit cu rugămintea către Erdogan de a aduce în Moldova sabia lui Ștefan cel Mare sau cel puțin o copie a acesteia. Președintele turc a spus că scoaterea sabiei din muzeul în care se află este interzisă, dar a dat ordin să se realizeze o copie a acesteia pentru R. Moldova.

„Am dat ordin ministrului Culturii și Turismului care se va ocupa în cel mai scurt timp și va trimite o replică identică a sabiei lui Ștefan cel Mare. Așa cum ați și dvs. domnule Președinte sabia lui Ștefan cel Mare este un unicat în lume de aceea nu poate fi scoasă în afara muzeului. Dar vă asigur așa cum am dat și Românei, o replică a acestei săbii va fi făcută și pentru dvs. și va fi trimisă poporului moldovean”, a declarat Erdogan.

Precizăm că, în timp ce era premier, Erdogan a oferit o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și fostului premier Vlad Filat. Replica Replica a fost expusă într-o vitrină de sticlă, securizată la Naţional de Arheologie şi Istorie, până se va finaliza restaurarea şi amenajarea cetăţeii Soroca.