Două drumuri din nordul Republicii Moldova ar putea fi reabilitate cu bani veniți din China. Membrii Executivului au aprobat azi un proiect cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectelor Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Industrială și Comercială din China (ICBC).

Astfel, dacă Moldova va obține finanțarea din China, va fi reparat drumul național M5, care cuprinde porțiunea de drum de la frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol, și porțiunea de drum de pe traseul Bălți – Florești (R13 și R14).

„Implementarea proiectelor de reabilitare a drumurilor din țară, va duce la reducerea costurilor totale de transport rutier, integrarea rețelei rutiere a Republicii Moldova în rețeaua europeană, precum și la îmbunătățirea condițiilor de transport a mărfurilor şi pasagerilor”, a declarat ministrul Economiei și Inftrastructurii, ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Acordurile de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și ICBC reprezintă o continuitate a Proiectului de Susținere a Programului în  Sectorul Drumurilor, implementat cu suportul Instituțiilor Financiare Internaționale, care are drept scop susținerea Republicii Moldova în reabilitarea rețelei  de  drumuri  naționale pentru a facilita transportul rutier, cât şi pentru a spori siguranța şi capacitatea de gestionare a rețelei rutiere, menționează reprezentanții Ministerului Economiei și Inftrastructurii (MEI) într-un comunicat.

Proiectul de Susținere a Programului în Sectorul Drumurilor vine întru realizarea obiectivului specific „asigurarea reabilitării, modernizării și reparației tuturor drumurilor naționale” punctat în Strategia de Transport și Logistică pe anii 2013-2022, specifică MEI.