/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Erdogan, în premieră în Moldova. Cum a fost întâmpinat Președintele Turciei în Moldova

17 octombrie 2018, ora 19:15

Erdogan a avut parte de o primire…călduroasă încă de la primele sale clipe în Moldova. Liderul turc a fost întâmpinat la aeroport de Igor Dodon, unde aceștia au fost surprinși într-un moment emoționant…ținându-se de mână.

Mai târziu, cei doi șefi de stat s-au întâlnit la Președinție, unde au defilat pe covorul roșu, cu soțiile, aflate ceva mai în spate. Cei doi au schimbat câteva vorbe în timp ce au defilat pe covorul roșu, acompaniați de muzica fanfarei Gardei de Onoare.

După câteva poze de protocol, cei doi șefi de stat s-au retras pentru discuții private. Au semnat mai apoi o declarație comună, prin care liderii și-au luat angajamentul să crească schimburile comerciale de la circa 300 de milioane de dolari până la un miliard în următorii ani. Dacă Dodon s-a limitat în declarațiile pentru presă să vorbească doar despre relațiile economice și Găgăuzia, Erdogan a ținut să vorbească despre anumite organizații teroriste care ar activa și în Moldova, fără a da numele acestora.

Este o organizație teroristă care își continuă activitățile și în Moldova. Ei încearcă să se infiltreze între autoritățile moldovenești și să urmeze aceiași pași, așa cum au făcut și în țara noastră”, Recept Erdogan, Președintele Turciei

Erdogan a reacționat și la criticile aduse Turciei pentru cele 7 milioane de euro, donate pentru renovarea clădirii Președinției, devastată în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

Nu pot să trec fără să-mi exprim părerea că nu înțeleg de ce există unele comentarii negative pe acest subiect. Acest proiect nu este altceva decât un simbol al importanței pe care i-o acordăm noi ca țară Moldovei”, Recept Erdogan, Președintele Turciei

Dodon i-a cerut omologului său originalul sau copia legendarei săbii a lui Ștefan cel Mare, deși în țară există o copie dăruită în 2012 lui Vlad Filat, tot de către Erdogan.

Pentru a aduce în Republica Moldova originalul sau o copie a sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Sper foarte mult că în acest sens voi avea susținerea d-voastră”, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova

Este un unicat în lume, de aceea nu poate fi scoasă în afara muzeului Topkapi, este interzis să iasă din muzeu, dar vă asigur, așa cum am dat României o replică, va fi făcută și pentru d-voastră”, Recept Erdogan, Președintele Turciei

La final, Igor Dodon l-a decorat pe Erdogan cu „Ordinul Republicii”, cea mai înaltă disctincție de stat, pentru meritele sale deosebite față de țara noastră.

După care cei 2 oficiali au refuzat categoric să răspundă la întrebările presei, care au cerut detalii despre cei 7 cetățeni turci, angajați ai liceelor din rețeau „Orizont”, expulzați în Turcia.

Vizita la Președinție s-a încheiat cu dezvelirea unei plăci care recunoaște donația statului turc pentru reparația Președinției. Apoi, cei doi lideri au sădit, simbolic, un stejar și un arțar. Vizita lui Recep Erdogan este prima vizită oficială a Președintelui Turciei în Moldova în ultimii 24 de ani.

Deși Erdogan a acceptat anterior invitațiile de a ne vizita țara, acesta nu i-a dat curs până acum. Vizita are loc la o lună de la expulzarea profesorilor turci din motiv că ar fi prezentat pericol pentru securitatea națională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram