Într-un răspuns al Delegației UE în Republica Moldova pentru Radio Europa Liberă, dat în urma solicitării să comenteze intenția Partidului Democrat de a introduce în Constituție dezideratul de integrare europeană, se afirmă: „Ceea ce contează pentru Uniunea Europeană în relațiile noastră cu Republica Moldova este Acordul de Asociere. În preambulul său (al doilea rând) se afirmă că aspirațiile și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute”.

„În același timp, așteptăm ca autoritățile moldovenești să respecte pe deplin valorile incluse în Acordul de Asociere. Acest angajament nu este luat doar față de partenerii europeni, dar, și mai important, față de cetățenii moldoveni. În acest sens, este nevoie de o mai mare implementare în ceea ce privește statul de drept și respectarea standardelor democratice”, conchide Delegația UE la Chișinău.

Precizăm că proiectul PDM de schimbare a Constituției prin introducerea sintagmei „integrarea europeană” în R. Moldova a fost votat doar în prima lectură. Înainte de votul pentru lectura a II, fracțiunile PLDM; PL; PSRM și PCRM au declarat că nu vor susține proiectul. Ulterior, după vot Candu a declarat că PDM și PPEM vor încerca să inițieze un referendum pentru schimbarea Constituției.