Administraţia vamală chineză a anunţat că a interzis importurile de porci şi produse din carne de porc din Republica Moldova, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, transmite Agerpres.

Interdicţia vine în urma descoperirii a cinci focare de pestă porcină în Republica Moldova, a informat Administraţia vamală chineză.

De asemenea, China a ordonat returnarea sau distrugerea produsele livrate din Republica Moldova.

Decizia vine după ce autorităţile chineze au interzis importurile de porci şi produse din carne de porc din Bulgaria şi Belgia, în urma descoperirii unor focare de pestă porcină africană, precum şi importurile din Japonia, care este afectată de pesta porcină clasică.

Până acum, virusul a fost descoperit în opt ţări din estul UE, precum şi în Ucraina şi Rusia. România, Polonia, Ungaria şi Bulgaria sunt ţările cele mai afectate de pesta porcină africană. În august, România a confirmat cea mai gravă epidemie de la Al Doilea Război Mondial şi până în prezent, sacrificând aproximativ 350.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt securitate la ferme şi anunțarea rapidă a posibilelor focare de boală.