După ce în Parlament a eșuat votarea în a doua lectură a proiectului PDM privind modificarea Constituției privind introducerea sintagmei „integrarea europeană”, șeful statului a spus că astfel „am văzut cu toții la ce nivel de susținere a ajuns ideea de integrare europeană”. El a mai spus că propunerea PDM de a organiza un referendum consultativ arată că cei din urmă operează cu duble standarde.

„Nici parlamentarii declarați pro-europeni nu mai cred în vectorul european și nu îl vor fixat în Constituție. Nici nu era corect ca ideologia unor partide să devină ideologie de stat, deoarece așa ceva este antidemocratic și împotriva principiului de pluralism de idei”, a mai scris Dodon pe pagina sa de facebook.

El a precizat că potrivit Constituției, acest subiect nu va putea fi pus la vot în Parlament pe parcursul unui an de zile și s-a arătat convins că după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în Parlament se va forma o altă majoritate.

În privința referendumului, șeful statului a spus că „noi însă nu ne temem să ieșim la consultări în fața poporului și acceptăm provocarea Partidului Democrat. Și Președinția, și Partidul Socialiștilor, avem certitudinea că votul la referendum va fi negativ, deoarece după 9 ani de guvernare așa-zis pro-europeană, cetățenii nu mai au încredere nici în partidele de dreapta, nici în ceea ce propun aceste partide pseudo-europene, iar referendumul va confirma această dispoziție socială”.