În pofida protestului permanent al mișcării OccupayGuguță, renumita cafenea din grădina publică va fi demolată. O autorizație în acest sens a fost emisă de către Direcția Arhtectură a Primăriei Chișinău, la doar două zile de la solicitarea depusă de compania care deține clădirea.

După anunțul făcut pe Facebook de către membrii comunității OccupyGuguță și Primăria Chișinău a venit cu o precizare în legătură cu acest subiect. Autoritățile au scris că autorizația a fost emisă conform procedurii, după ce Consiliul Național al Monumentelor Istorice și-a dat aprobarea cu o lună în urmă pentru demolare.

Membrii OccupyGuguță spun că-și vor continuă protestul și vor apela la forțele politice să le susț cauza.

SERGIU BEJENARI, ACTIVIST „OCCUPYGUGUȚĂ”: „Noi vom cere oficial de la forțele politice stoparea demolării cafenelei „Guguță”. Pentru că Grădina Publică este un spațiu cu o valoare importantă și, în general, cu o valoare istorică pentru oraș. Și ei vor să facă din ea un șantier”.

Ceslav Ciuhrii, proprietarul firmei care deține clădirea, a declarat anterior pentru TV8 că va începe construcțiile în aproximativ jumătate de an, după ce va obține toate autorizațiile. Conform proiectului, în locul cafenelei, ar urmă să apară un centru socio-cultural cu 8 etaje. Totuși, Ciuhrii a vorbit despre un business centru, dar a menționat că va face și alte investiții în zonă.

CESLAV CIUHRII, FONDATOR „REGATĂ IMOBILIARE”: „Acolo va fi construit un business centru. Îmi doresc lucrul acesta. Eu nu o să construiesc doar o clădire, eu voi investi și în parc,  să arate așa cum trebuie să arate. Și în Aleea Clasicilor, și în iluminatul parcului, și în havuzurile din parc. Acesta a fost mai mult un proiect social. Este o ambiție a mea, să fac ceva frumos. Nu înțeleg isteria unor oameni  să pună bețe în roate”

În noiembrie, Curtea Supremă urmează să se pronunțe dacă permite ridicarea unei clădiri supraetajate pe terenul unde se află în prezent cafeneaua, după ce anterior Curtea de Apel a respins cererile Consiliului Municipal de a interzice construcția. Clădirile sunt în prezent deținute de compania „Regată Imobiliare”, despre care Ziarul de Gardă a scris că este succesoare în drepturi procedurale a companiei „Finpar Invest”, care ar fi controlată de apropiații lui Vlad Plahotniuc. Ciuhrii neagă orice legătură a companiei sale cu liderul PD. Pentru a nu permite dispariația cafenelei, pe motiv că este un simbol al Chișînăului de altădată, un grup de tineri au fondat pe 24 iunie mișcarea OccupayGuguta, protestând în cele mai inedite moduri față de demolarea clădirii.