Și-au legat mâinile cu frânghii și au ieșit în centrul capitalei. Câțiva studenți de la mai multe universități din țară au vrut să atenționeze în acest fel că traficul de ființe continuă să facă victime printre moldoveni. Aceștia au împărțit și pliante trecătorilor, în contextul zilei de combatere a traficul uman. Potrivit datelor oficiale, numărul moldovenilor traficanți peste hotare a crescut, comparativ cu anul trecut. Cel mai des, moldovenii sunt exploatați prin muncă.

Sunt legată pentru că vrem sa arătăm că acest lucru daunează.

Participanții la flashmob recomandă persoanelor să se documenteze minuțios când vor să facă un pas important pentru viața lor.

Acest eveniment ar semnifica calitatea vieții pentru domnișoarele care din pacate sunt foarte naive în ziua de azi și se pierd prin gânduri, se pierd prin incapacitatea de a avea încredere în sine.

Consider că va ajunge la mai multe persoane că nu trebuie să avem încredere în oricine și trebuie să ne gândim înainte de a face ceva.

Și rețelele sociale pot fi periculoase pentru că victimele nu cunosc cu cine stau de vorbă, în realitate, iar în spatele unor profiluri se ascund potențiali traficanți, mai spun manifestanții.

Eu i-aș sfătui să fie mai atenți în primul rând la internet internetul are față ascunsă. Nici nu știi cu cine vorbești și ce se poate întâmpla.

Studenții au împărțit și pliante trecătorilor, în care se conțin informații despre cum să nu cadă în plasa traficanților.

– Persoane care fac trafic de persoane, îi duce peste hotare, îi vând.
– Cât de gravă credeți că este această situație?
– E foarte grav.

Asta este foarte grav când te afli peste hotare și nu îți cunoști drepturile. Nu ai nici documente, nici nimic și nici nu te mai poți întoarce înapoi în țară. Când vezi ce se întâmplă acolo este ceva foarte alarmant. Eu sunt împotriva la asta

Potrivit reprezentanților Centrului de asistență și protecție a victimelor, din grupul de risc, cel mai des, fac parte tinerele care provin din familii în care au avut parte de suficientă susținere din partea celor apropiați.

Potențialele victime ale traficului, acestea sunt persoanele în dificultate, sunt tinerele care nu au un model de familie, care nu au primit acea căldură

Referitor la statiscă putem constata că majoritatea victimelor de anul acesta și anul trecut sunt exploatate în scop de muncă. Vorbim despre cetățenii nostri care sunt înșelati și folosiți la diferite lucrări agricole, în construcții”, Sergiu Olșanschi, șeful adjunct al centrului de combatere a traficului de persoane

Potrivit datelor centrului Antitrafic, numărul persoanelor traficante este într-o ușoară creștere față de anul precedent. Dacă în 2017 au fost identificate circa 270 de victime, în primele nouă luni ale acestui an numărul a ajuns la aproape 300 de cazuri. Cele mai multe persoane traficate în scopuri de muncă au fost identificate în țări, precum Germania, Polonia, Cehia, Spania și Portugalia.

Totodată, victimele exploatării sexuale au fost înregistrate în Turcia, Emiratele Arabe Unite și Italia. Ziua Europeană pentru combaterea traficului de ființe umane este organizată al șaptelea an consecutiv.