Câți copii iși doresc moldovenii? Doi, trei ...dar nu mai mulți, pentru că nu cunosc ce îi așteaptă mâine, iar cariera este în prim-plan. Aceasta ar fi cauza de ce anul trecut s-au născut cei mai puțini copii de când Republica Moldova și-a declarat independență. Concluzia se conține în raportul global privind starea populației, lansat astăzi de ministerul Sănătății.

Raportul anual al ONU privind tendințele din fertilitate arată că Moldova se află printre țările care trezesc cele mai mari îngrijorări democratice. Puțini oameni își pot permite atâția copii câți își doresc cu adevărat.

Vedem o tendință de scădere a fertilității. Dacă în anul 2004 numărul mediu de copii care revenea unei femei spre sfârșitul perioadei reproductive, deci la vîrsta de 50 de ani, constituia 2,38 per femeie de vârstă fertilă, în anul 2014 deja 2,1”, Olga Gagauz, centrul de cercetări demografice

Pentru a afla cum numărul de copii va influența aspectul socio-economic, secretarul de Stat Boris Gîlca a anunțat că urmează să fie elaborat un studiu de cercetare inovativ, începând cu 2019. Pentru acesta, Guvernul a alocat o sumă impunătoare, însă responsabilul o numește o investiție cu cap.

Au fost alocați în premieră pentru acest studiu opt milioane de lei. Un studiu foarte comprehensiv, cu niște date foarte specifice, niște date dezagregate. Și iată că Republica va fi cea de-a 25-a țară în lume care va executa un asemenea studiu”, Bois Gîlca, secretar de stat Ministerul Sănătății

Studiul e important nu doar pentru apărarea drepturilor, dar și din considerent economic. Dacă presupunem că un cuplu ar dori să aibă trei copii, acest fapt va avea consecințe economice asupra numărului de grădinițe, școli, medicină pentru copii”, Rita Colombia, reprezentant UNFPA Moldova

Majoritatea femeilor pe care le-am abordat astăzi în stradă spun că situația financiară instabilă, dar și cariera, nu le permite să-și mărească familiile.

Al doilea copil este încă foarte mic și în plan financiar aș vrea să-mi asigur copii cu totul necesar, haine, jucării, distracții, educație. Nu vreau să contribui la sărăcie

Îmi doresc dar pentru că vreau să-mi fac o carieră, mă stopează. Programul de lucru e foarte încărcat.

Femeile au frică să facă mai mulți copii. Sunt anumite dificultăți. Poate soțul va pleca din familie la cineva. Până ce nu doresc. Procesul de educație e dificil.

Avem doi copii și suntem mulțumiți, dacă o să avem posibilitatea, o să mai facem un bebeluș. Sunt cheltuieli, copiii cresc mari, necesită grădiniță, școală, universitate.

În 2017 în Moldova s-au născut peste 30 de mii de bebeluși, cu patru mii de copii mai puțini decât în 2016. Majoritatea cuplurilor au mai puțin de doi copii, adică sub nivelul necesar de înlocuire a generațiilor.

Reporter: Diana Popa
Imagini: Mark Diaconu