/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Unul din profesorii turci expulzați din țară este bolnav. Mărturiile soției acestuia

missing
18 octombrie 2018, ora 19:07

Galina Tufekci a povestit că până astăzi încă nu a vorbit niciodată cu soțul său. Abia săptămâna trecută, rudele lui din Turcia au putut să-l viziteze la închisoare. Așa, au aflat că bărbatul are probleme cu rinichii.

Săptămâna trecută, miercuri, a fost fratele lui, sora mai mare și nepotul. A fost pentru prima dată când ei au putut să-l țină de mână și să comunice. Începând cu a doua săptămână, el a avut mai multe crize renale.Nu i sedau medicamente, ei spun că diagnoza trebuie să fie confirmată câteva instituții medicale ca să-i prescrie medicamente. Sunt dureri insuportabile și daune asupra sănătății”, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

În Turcia, profesorul Feridun Tufekci nu are parte nici de asistență juridică profesionistă.

Lui i-au acordat un avocat de stat. Atunci când a fost la întrunire, soțul meu i-a adresat două întrebări la care avocatul nu a putut răspunde. Atunci soțul meu i-a spus: „Mulțumesc, eu cred că singur pot să mă apăr mai bine decât avocatul”, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

Deși de la momentul expulzării celor șapte profesori turci a trecut mai bine de o lună, Galina Tufekci și astăzi retrăiește momentele de spaimă, iar acum ,când președintele Turciei se află în Moldova, indignarea este și mai mare.

Vreau să cred că totul se va termina cu bine, ca într-o poveste, în special acum, ieri și azi, mă doare foarte tare când văd cu cât fast au loc aceste evenimente” Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

În special suferă cei doi copii, o fiică de 7 ani și un băiat de 11 ani, care aproape în fiecare zi o întreabă când se va întoarce tatăl lor.

„Eu lui mereu îi spun: „Noi doar îl așteptăm pe tata”. Dar el de abia poate să răspunsă, „Da. Bine.”. Și întreabă și nu iese din această stare suferință”, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci.

În același timp mai multe ONG-uri au depistat că autoritățile responsabile se încurcă în declarații atunci când sunt rugați să ofere detalii despre modul de expulzare. Prin urmare au emis un apel prin care au cerut procuraturii să inițieze o anchetă și să-i pedepsească pe vinovați.

Președintele Parlamentului Adrian Candu, într-un briefing de presă, a menționat că există dosare operative pe anumite subiecte legate de acte de terorism. După sursele domnului Candu sunt din anii 97 – 98. Președintele Voronin a spus însă că: În rapoartele anuale elaborate de către SIS niciodată nu a fost semnalată vre-o indicație că persoane din cadrul rețelei Orizont. Ar duce un lucru distructiv împotriva Republicii Moldova”, Cristina Pereteatcu, director Executiv „Amnesty International Moldova”.

„Cerem ca autoritățile să ceară întoarcerea înapoi a persoanelor reținute. De asemenea, ne dorim investigarea acestui caz poate de către procurorul General”, Ilie Chirtoacă, jurist CRJM.

Am solicitat un comentariu din partea procuraturii. Deocamdată însă, responsabilii din cadrul instituției nu au venit cu o reacție. Cei șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee private, Orizont, au fost expulzați din țară de SIS la începutul lunii septembrie. Serviciul de Informații și Securitate a precizat că profesorii sunt suspectați că ar avea legătură cu o grupare islamistă. Apropiații lor au respins acuzațiile și au declarat că este o comandă politică, în spatele căreia ar sta președintele turc, Recep Erdogan. Aflat la Chișinău, acesta a refuzat să vorbească despre acest caz.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram