/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/FOTO. VIDEO/ Se lucrează de zor. Și astăzi, muncitorii au demontat un planseu de beton, din blocul distrus de explozie

19 octombrie 2018, ora 18:34

Lucrările de reconstrucție a blocului din capitală, distrus de explozie, urmează să înceapă de la o zi la alta. Astăzi, muncitorii încă dădeau jos plăcile de beton, cu ajutorul unei macarale. Autoritățile municipale așteaptă, mai apoi, concluzia raportului de expertiză a blocului avariat, după care vor da start lucrărilor de reconstrucție propriu-zise, astfel încât locatarii din scara respectivă să revină în locuințele lor peste opt săptămâni. În schimb, cele 10 apartamente afectate cel mai grav, vor fi restabilite, estimativ, până în luna martie.

În această dimineață, o echipă de muncitori lucrau la demontarea și evacuarea planșeului situat între etajele 13 și 14, care a fost distruse aproape integral în urma căderii celor de mai sus. Acesta urmează a fi reconstruit, după care lucrătorii vor trece la reabilitarea celorlalte trei planșee, mai puțin dărâmate.

Potrivit reprezentanților direcției general locative, experții și proiectanții lucrează în echipă pentru pregătirea proiectului de restabilire a planșeelor. Doar aceștia și muncitorii au acces în scară, intrarea fiind păzită, în continuare, de carabinieri.

– Absolut nicio lucrare de construcție la moment nu se face.
– Cât timp vor lua lucrările de demontare?
– Eu cred că azi, mâine ar trebui să se se finiseze dacă vor merge tot așa cum a fost planificat.
– Și mai departe ce etapă urmează?
– După asta urmează ca experții și grupa de expertiză să ne dea raportul de expertiză a blocului și în dependență de situațiile pe care le-au depistat, vor lua o decizie referitor la ulterioarea reparație, construcție, consolidare și așa mai departe a blocului dat. Ne străduim în cel mai scurt timp posibil să facem maxim posibil să asigurăm oamenii înapoi cu blocuri
”, Ion Burdiumov, directorul Direcției Generale Locativ-Comunale și Amenajare

Potrivit specialiștilor, un planșeu se toarnă în două zile, după care 14 zile trebuie să se întărească. După montarea acestora, muncitorii vor da start lucrărilor de restrabilire a fațadei blocului. De toate acestea, este responsabilă compania de construcție „ExFactor Grup SRL”, care, până acum, a participat voluntar la acțiunile de lichidare a deflagrației, potrivit autorităților municipale.

Anterior, Guvernul a anunțat că locatarii din scara respectivă a blocului vor putea reveni în apartamente până la 22 decembrie. În toată această perioadă, locatarii blocului vor rămâne cazați în sanatoriul „Constructorul” și fostul spital al Căii Ferate. Pentru lichidarea consecințelor exploziei, Consiliul Municipal a alocat 10 milioane de lei. Deocamdată, nu se știe cât vor costa lucrările de restaurare a blocului avariat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram