Patrupezii „angajați” la Serviciul Vamal se pricep cel mai bine la depistarea produselor de contrabandă din tutun. Astfel, potrivit datelor Serviciului Vamal, în primele nouă luni ale acestui an, echipele canine ale Vămii au depistat 608 480 de țigarete nedeclarate, ceea ce e cu 22% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Zilele trecute, echipele canine din cadrul administrațiilor vamale din Republica Moldova și România au desfășurat o serie de exerciții comune care au avut drept scop intensificarea cooperării în domeniul prevenirii și combaterii fraudelor vamale.

Aplicațiile au avut loc în perioada 16-18 octombrie curent la punctele de trecere ”Giurgiulești-Galați” și ”Cahul-Oancea”.

În total, de la începutul acestui an, echipele canine ale Vămii au prevenit 132 de cazuri de trafic ilicit cu diverse bunuri. Cele mai frecvente rețineri sunt consemnate în cazul produselor din tutun.

În celelalte cazuri, mărfurile reținute fac parte din categoria produselor restricționate sau prohibite precum anabolizante, substanțe toxice, arme sau  droguri. De asemenea, implicarea patrupezilor a condus la depistarea și a altor tipuri de bunuri precum produse pentru chirurgia plastică, articole vestimentare și de încălțăminte sau produse cosmetice, informează serviciul de presă al Vămii.

Centrul Chinologic al Serviciului Vamal a fost fondat în anul 2007. În prezent, acesta are în dotare 22 de exemplare canine specializate în detectarea diferitor tipuri de produse. De asemenea, începând cu luna noiembrie a anului trecut, Vama dispune și de un câine instruit să depisteze bani cash.