85% din populație nu a participat deloc la vreo ședință a consiliilor locale din localitate, deși, potrivit legii, ședințele consiliilor locale sunt publice, arată datele sondajului Implicarea cetățenilor în viața comunităților făcut public vineri.

Potrivit acestuia, majoritatea covârșitoare a populației – 91% nu a scris vreo plângere legat de o problemă din localitate, iar 79 la sută au afirmat că nu au contactat în ultimele 12 luni nici un ales local, raional, deputat sau ministru. Deci, putem sublinia absența vreunei comunicări cu aleșii poporului/reprezentanții statului, spun autorii sondajului.

Sondajul mai arată că doar 7% din respondenți au contactat cel puțin o instituție media pentru a raporta o problemă din localitate sa.

În același timp, datele acestuia arată că persoanele de vârsta medie (41-55 ani) demonstrează implicare civica mai înalta (37,4%), decât cei mai tineri 18-25 ani (27,8%), care înregistrează cam aceeași participare ca și grupul persoanelor de peste 71 ani (25,2%).

Totodată, menționăm că participanții la sondaj nu folosesc frecvent rețelele de socializare drept instrument pentru a discuta despre o problemă din comunitate. În ultimul an, 91% din respondenți au declarat că nu făcut nici o postare despre vreo problemă de la ei din comunitate.

Sondajul „Implicarea cetățenilor în viață comunității: percepții și realități” a fost realizat de IMAS la comanda Institutului pentru Inițiative Rurale. În total au fost intervievați 1508 de respondenţi de 18 ani și peste din 98 de localități. Datele au fost culese în perioada 20 iunie – 30 iunie 2018; iar eroarea maximă de eşantionare este de ±2.5%.