Descoperire arhelogică în sectorul Malina Mică din Capitală. Câțiva muncitori au zărit în timpul efectuării lucrărilor de construcție a unui bloc locativ mai multe construcții subterane. Acestea datează din anii 60-80 și au o adâncime de circa patru metri, fiind vorba de niște pivnițe, dar fără încărcătură istorică.

Șantierul se află pe strada Testemițanu. Construcțiile au apărut la suprafață în timp ce muncitori săpau fundamentul pentru viitorul bloc. Astăzi, aceștia continua să sape și nu au permis echipei noastre de filmare să intre pe teritoriu.

– Dați-vă la o parte
– Cum putem obține permisiunea?
– Eu vă spun acuș cum. Vine șeful

Construcțiile au fost evaluate de directorul executiv al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. Din spusele lui, toate trei pivnițe au fost evaluate și s-a ajuns la concluzia că nu au vreo valoare istorică.

Intuiesc că este o construcție cu o funcționalitate fie într-un sistem de apeduct și canalizare dar care se datează cu perioada sovietică sau este același gen de spațiu de evacuare în caz de atac nuclear, care a fost edificat sau construit în anii 60-70. La momentul de față eu vă asigur că fondul construit care a ieșit la suprafață pe Testimițeanu 19 nu are o încărcătură istorică, culturală, arhitecturală”, Ion Ștefăniță, directorul Executiv al Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor

Astfel, acesta a mai spus că beciurile pot fi demolate, iar compania să-și continue construcția planificată.

În cazul în care aceste construcții, noi constatăm că nu au nici o valoare istorică culturală, agentul economic poate să-și continue, să-și exercite ceea ce a început. Se va excava conform proiectului, ceea ce urmează să fie executat”, Ion Ștefăniță, directorul Executiv al Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor

Ion Ștefăniță ne-a spus că descoperirile care ar putea prezenta, cu adevărat, un interes arheologic datează din anii ‘50 și sunt construite dintr-o piatră specială. Cum ar fi, de exemplu această pivniță de pe strada Alexandru cel Bun, pe care a ținut să ne-o arate personal.

Ce am constatat aici, nu am constatat această valoare istorică arhitecturală”, Ion Ștefăniță, directorul Executiv al Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor

Reporter: Daniela Cuțu
Imagini: Oleg Cozlov

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!