Britanicii din întreg Regatul Unit intenţionează să manifesteze zgomotos sâmbătă la Londra pentru a cere un nou referendum asupra acordului final în legătură cu Brexit-ul rezultat din negocierile dintre Londra şi Bruxelles. Manifestanţii, aduşi de mai mult de 150 de maşini, vor mărşălui în centrul capitalei către Parlament, la apelul People's Vote, o mişcare militantă pentru un „vot popular”.

La ultima demonstraţie de acest gen din iunie, aproximativ 100.000 de persoane s-au adunat şi organizatorii speră să depăşească acest număr, cu „cea mai mare” şi mai „zgomotoasă” manifestaţie ţinută vreodată în favoarea unui astfel de vot.

Dar este puţin probabil că îl va convinge pe prim-ministrul Theresa May, care se opune ferm acestei idei, scrie Agerpres. „Nu va exista un al doilea referendum. Oamenii au votat” în proporţie de 52% la 23 iunie 2016 în favoarea ieşirii din UE, a declarat şefa guvernului miercuri, hotărâtă „să pună în aplicare” rezultatul acestui vot.

La rândul lor, organizatorii subliniază că în câteva luni până la Brexit, programat pentru 29 martie 2019, negocierile dintre Londra şi Bruxelles continuă să fie blocate, în special în ceea ce priveşte chestiunea frontierei pe Insula Irlanda, şi că incertitudinea rămâne cu privire la modul în care Marea Britanie va părăsi UE.

Ideea unui nou referendum a câştigat popularitate în ultimele luni în Regatul Unit şi personalităţi politice de toate culorile o susţin, precum fostul prim-ministru laburist Tony Blair.

O majoritate de 52% dintre britanici au votat să părăsească Uniunea Europeană în iunie 2016, cu o participare de 72% din cele 46,5 milioane de votanţi eligibili.