Fotograful Constantin Grigoriță a protestat într-un mod inedit astăzi față de adunarea Partidului Democrat, care s-a desfășurat cu mult fast în centrul Chișinăului. Acesta a postat pe o rețea de socializare câteva fotografii și a menționat că ar fi putut plasa mai multe imagini, dar nu o face în semn de solidaritate cu colegii de la TV8 și Jurnal TV și cu alți jurnaliști incomozi partidului cărora le este limitat accesul în sediul PDM.

„Așa a arătat în viziunea mea evenimentul de astăzi din centrul Capitalei”, a scris fotograful.

Și Centrul de Investigații Jurnalistice a plasat pe site-ul său un articol în care spun că ar fi putut fi o știre despre lansarea în campanie a Partidului Democrat, însă echipa CIJM a boicotat evenimentul. Jurnaliștii motivează această acțiune prin faptul că PDM „încalcă abuziv drepturile și libertățile jurnaliștilor, refuzând accesul unor medii de informare (TV 8  și Jurnal TV)  la conferințele de presă ale partidului”.

„În ultimii ani, de când Partidul Democrat a preluat guvernarea, s-a înrăutățit considerabil accesul la informația de interes public. În ultimii ani se atestă tot mai multe presiuni asupra jurnaliștilor și presei care își fac profesionist munca și niciunul din cazurile de abuz asupra presei nu a fost elucidat de organele de drept și vinovații nu au fost trași la răspundere. Putem aminti aici cazul în care a fost sechestrat abuziv tirajul ziarului Cuvântul de la Rezina sau atacurile lui Ilan Șor și adjuncta sa Marina Tauber asupra jurnaliștilor. S-au intețit în ultimii ani atacurile trollilor, apropiați PD-ului, asupra jurnaliștilor, pe rețelele de socializare, inclusiv prin furt de imagine, prin clonarea paginilor persoanale ale unor jurnaliști, pe rețelele de socializare. Mediile apropiate PD-ului deviază grav de la normele deontologice, ceea ce afectează imaginea și credibilitatea presei din Republica Moldova în general”, se spune în articolul CIJM.

Așa a arătat în viziunea mea evenimentul de astăzi din centrul Capitalei

Gepostet von Constantin Grigoriţă am Sonntag, 21. Oktober 2018