Sportiva Tatiana Salcuțan și sportivul Alexandrin Guțu care au obținut medalii de aur la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice pentru Tineret de la Buenos Aires, vor obține câte un premiu bănesc în valoare de 120 de mii de lei. Decizia nu a fost încă aprobată deocamdată, or, această valoare a premiului este propusă de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Pentru ca propunerea să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de Guvern.

Același proiect prevede următoarele premii bănești, pentru diverse performanțe, obținute de sportivii moldoveni la Jocurile Olimpice de Tineret:

  • Medalia de aur – 120 000 lei;
  • Medalia de argint – 90 000 lei;
  • Medalia de bronz – 70 000 lei;
  • Locul IV – 50 000 lei;
  • Locul V – 38 000 lei;
  • Locul VI – 28 000 lei;
  • Locul VII – 21 000 lei;
  • Locul VIII – 16 000 lei.

În total, Republica Moldova a fost reprezentată la Jocurile Olimpice de Tineret de 17 sportivi, care au concurat la zece probe olimpice: înot, lupte, judo, badminton, atletism, canotaj, pentatlon, tenis de masă, tir cu arcul, tir.

Sportivii noștri au obținut: două medalii de aur – Tatiana Salcuțan (înot) și Alexandrin Guțu (lupte greco-romane); locul IV – Irina Rîngaci (lupte feminine) și Nina Capațina (atletism); locul V – Alin Bagrin (judo); locul VI – Maria Leorda (lupte feminine) și Ivan Corșunov (canotaj).

În clasamentul final, țara noastră s-a plasat pe locul 38, reușind să surclaseze state, precum: Austria, Belarus, Canada, Olanda, Spania, Turcia ș.a.

Cu premii bănești se vor alege și antrenorii, masorii și medicii sportivilor care au ocupat locuri de frunte.

„Am deosebita plăcere să vă întâlnesc și să vă felicit, pentru că v-ați întors acasă de la o competiție de anvergură cu rezultate extraordinare și ne-ați făcut mândri. Sunteți o sursă de inspirație pentru noi toți și ați arătat că prin muncă susținută, prin determinare și hotărâre putem reuși. Să știți că acest lucru nu doar ne bucură, dar ne și responsabilizează, de aceea vreau să vă asigur că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va continua să-i promoveze și să-i susțină, inclusiv financiar, pe performerii noștri”, a declarat ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, în cadrul unei întrevederi cu sportivii.

Jocurile Olimpice de Tineret 2018 (ediția de vară) de la Buenos Aires, Argentina, care s-au desfășurat în perioada 6-18 octombrie, au participat circaa 4000 de tineri sportivi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani, din întreaga lume.