/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Efectele votului eșuat. Boțan: „Reprezentanții partidelor politice își vor adapta mesajele la votul din Parlament”

22 octombrie 2018, ora 19:05

După ce săptămâna trecută propunerea democraților de a consfinți vectorul European în Constituție nu a acumulat numărul necesar de voturi, astăzi reprezentații diferitor formațiuni alături de un expert au participat la o dezbatere un au discutat despre efectele votului eșuat.

Aceste efecte vor fi de ordin de luptă politică pentru că suntem în ajunul alegerilor. Sigur că, reprezentanții partidelor politice își vor adapta mesajele la votul din Parlament de săptămâna trecută. Asta-i singurul efect”, Igor Boțan, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă.

În același timp, Liberal Democrații spun că, de fapt, deputații PDM nu au vrut ca votarea să aibă loc pentru a obține dividende politice în campania electorală. Afirmația a fost respinsă de purtătorul de cuvânt al PDM.

Nu erau nici voturile necesare în sală, nu erau toți membrii majorității parlamentare nu erau în sală toți. Nu s-a dorit ca această sintagmă să fie introdusă în constituție. Aceasta este o găselniță simplă, primitivă PDM, pentru alegerile care vin de a pune tot eșecul ce ține de implementarea acordului de asociere în capul celor de la PLDM”, Grigore Cobzac, deputat PLDM.

În contextul în care se spune că PDM folosește această sintagmă pentru viitoarele alegeri, eu doar vreau să reamintesc un lucru care este bine cunoscut. Partidul care se afla la guvernare trebuie vină cu rezultate concrete în campanie electorală și nu vine cu anumite declarații pe care să le folosească ulterior”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt al PDM.

Totodată, socialistul Vladimir Țurcan a spus că votul din Parlament a demonstrat că actuala guvernare a eșuat cu integrarea europeană.

Eu cred că asta a fost pus punct pentru toți cei care sunt din exterior, în primul rând pentru cei care sunt europeni, într-adevăr, în orice caz, integrare și vectorul acesta în executarea celor care sunt astăzi la guvernare a eșuat”, Vladimir Țurcan, deputat PSRM.

Iar deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi spune că prin refuzul de a vota, PLDM și PL și-au încălcat angajamentele.

Când PLDM, PL au decis să treacă în opoziție, ei au făcut această precizare importantă că ei vor vota în Parlament orice proiect de lege ce ține de implementarea Acordului de Asociere. După mine, proiectul de modificare a constituției se încadra perfect în același context”, Valeriu Ghilețchi, deputat PPEM.

Subiectul privind introducerea sintagmei „integrare europeană” în constituție a fost supus votului în Parlament săptămâna trecută. Deși în prima lectură inițiativa a fost votată de majoritatea deputaților, în lectură finală legea nu a acumulat numărul necesar de voturi. Atunci, liderul PL, Mihai Ghimpu a anunțat că liberalii nu vor participa la vot pentru că au mizat pe introducerea pe ordinea de zi a proiectului ce stabilește limba română drept limba de stat. Aceștia au părăsit sala de ședințe, din motiv că actuala guvernare încalcă Acordul de Asociere. Liberalii au fost urmați de liberal democrați. Ulterior, delegația Uniunii Europene a menționat, într-un comentariu pentru Europa Liberă, că relația Moldova–UE este determinată, în primul rând, de implementarea Acordului de Asociere, iar țara noastră are restanțe la acest capitol.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram