/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Miting PDM - înainte de alegeri. Experții califică evenimentul drept unul electoral, cu mulțimea transportată organizat

22 octombrie 2018, ora 19:03

Pentru câteva ore, străzile din centrul Chișinăului au fost paralizate de zecile de microbuze și autobuze care aduceau participanții la miting din toate colțurile țării.

La Partidul Democrat nu-s ca la Dodon, ca la Maia Sandu, ca la Platformă să se dea bani. Uitați-vă nimeni nu are bani, toți au venit de bună-voie aici. – Dar cine a plătit autobuzele? – Autobuzele, sunt achitate…nu cunosc informația, dar cred că sunt … gratis vin oamenii”.

Ne-au organizat și am venit. – Cine v-a organizat? – Pe raion, pe gospodărie. – Dar v-au zis pentru ce trebuie să veniți aici? – Ne-au spus că o să fie miting, că as vie foarte multă lume și tot așa. Și noi am venit. – Dar dacă nu ați fi venit, ce s-ar fi întâmplat? – Așa… că nu stimați colectivul…

Oamenii au purtat pancarte și steaguri identice cu însemnele partidului. Întrebați pentru ce s-au adunat în Piață, mulți s-au ferit să ne răspundă.

Alții, deși au spus că au venit să susțină Partidul Democrat.

Ei, o sărbătoare pentru domnul…Plahotniuc”.

Cu câteva zile înainte de manifestație, în presă au circulat informații despre instrucțiunile pregătite de partid pentru participanți. Printre ele se aflau și răspunsuri șablon la posibile întrebări ale jurnaliștilor, în toate lăudându-se realizările partidului. Majoritatea au respectat șablonul, dar nu în totalitate.

Am venit pentru a susține Partidul Democrat. -Ce urmează să se întâmple astăzi aici? – Să vă spun ce urmează…nu vă pot spune. Nu eu, pur și simplu, nici nu m-am interesat”.

Bărbatul a recunoscut, totuși, că a venit de nevoie.

De simpatizat îi simpatizez, că nu am încotro”.

Cât despre instrucțiunile pentru cei aflați pe scenă, acestea au fost respectate întocmai. Liderii au purtat insignele în formă de trandafiri pe partea stângă și au ținut mâna la piept în timpul intonării imnului, conform instrucțiunilor din document.

În timp ce discursurile din partea liderilor răsunau de pe scenă, au fost și dintre cei care și-au găsit activități mai interesante, rezolvând integrame, de exemplu.

La miting și-a făcut apariția și un protestatar, care a scandat mesaje împotriva guvernării.

„Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta!”

Vreau ca oamenii aceștia să înțeleagă că noi în fața noastră nu avem oameni care ne duc spre viitor, dar ne duc în fundul râpei. Tot ce spun, observați că ei spun doar minciuni”, Nicolae Arpentin.

Chiar în prezența forțelor de ordine, un bărbat a smuls pancarta din mâinile protestatarului și s-a făcut nevăzut.

În loc să mă apere pe mine de niște hoți de-a lui Plahotniuc. D-voastră aveți dreptul să protestați în afara zonei unde se face alt protest”.

De pe scenă, liderul PDM s-a lăudat cu reușitele partidului din ultimii 2 ani.

Ne-am adunat astăzi aici pentru a merge împreună pe o nouă cale, cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pro-Moldova”, Vlad Plahotniuc, lider PDM.

Între timp, analiștii consideră că evenimentul PD-ului a avut tentă electorală.

Faptul că nu este în campania electorală, nu înseamnă că nu este și eveniment electoral. A fost o încercare de a prezenta ceva important, masiv pentru PD, nu cred că s-a reușit. Lumea fiind destul de pasivă, destul de inertă la această întrunire. Participarea la această manifestație a fost, de fapt, una organizată, transportul a fost plătit”, Arcadie Barbăroșie, analist politic.

Organizatorii au anunțat că la manifestație s-au prezentat 100 de mii de oameni, iar Poliția, care de obicei oferă cifre de câteva ori mai mici, a menținut numărul la 90 de mii oameni.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram