/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Presa, bruscată la mitingul PD. Trei jurnaliști au fost „luați pe sus”, fără a fi lăsați să filmeze zona din spatele scenei, unde se aflau mai mulți lideri PD

22 octombrie 2018, ora 19:18

„- Cum au fost aduși oamenii aici să ne spuneți un pic și ce urmează să aibă loc…dar de ce mă trageți? Iată de ce pe mine mă trageți, iată pur și simplu mă trageți?”

În acest caz este vorba de jurnalista de la Agora.md, Anastasia Antoceanu. Deși avea acreditare la evenimentele PDM, iar accesul în zona din spatele scenei nu a fost restricționat cu un semn special, ea a fost luată pe sus chiar de către șeful interimar al SPPS. I s-a spus că zona este securizată, pentru că acolo s-ar afla persoane protejate. Totul s-a întâmplat în prezența șefului adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care nu a intervenit.

Jurnalista a mai spus că i s-a fotografiat legitimația și i s-a interzis să mai fotografieze sau filmeze. Și jurnalista de la Ziarul de Gardă, Viorica Tătaru, a fost împiedicată să-și desfășoare corect meseria. Inițial aceasta a fost apostrofată de o polițistă de la serviciul Dialog.

Cunoașteți că este o etică anumită, moralul, vă rugăm frumos, nu fiți obraznici.

Apoi, atât ea, cât și jurnalistul Ștefan Grigoriță de la Europa Liberă, au fost alungați de carabinieri și chiar bruscați.

– Prezentați-vă legitimația!
– Mi-ați luat legitimația și după mă întrebați unde-i legitimația.
– Cine v-a luat legitimația, nu înțeleg?
– D-voastră mi-ați luat-o.
– Da’ ce faceți d-voastră?
– Aici e zona de acces!
– Da’ ce vă permiteți să fiți așa? Extraordinar!

În timp ce jurnalistul Radio Europa Liberă filma momentul, reprezentantul forțelor de ordine i-a lovit telefonul mobil.

Jurnaliștii au declarat că vor depune plângere penală pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media. Departamentul Trupelor de Carabinieri a anunțat ieri pe pagina de Facebook că s-au autosesizat în privința incidentului și că a inițiat o anchetă internă. Aceasta ar putea culmina cu o pedeapsă disciplinară pentru carabinierul vizat.

Și ONG-urile din domeniul mass-media au condamnat abuzurile asupra presei la mitingul democraților. Ele cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestui caz, așteptând explicații publice de la liderul partidului despre comportamentul agresiv al organelor de drept la manifestația PD.

Și alți jurnaliști au protestat față de îngrădirea libertății presei, tot în contextul mitingului democraților. Fotoreporterul Constantin Grigoriță a reflectat evenimentul doar prin câteva poze aleatorii, restul fiind însoțite de un mesaj de solidarizare cu posturile TV8 și Jurnal TV care nu au acces la conferințele de presă săptămânale ale partidului.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram