În legătură cu jurnaliștii care au fost impiedicați să-și exercite meseria la mitingul PD, ONG-urile de media a cerut Procuraturii Generale să tragă la răspundere persoanele care au împiedicat reprezentanții mass-media. Între timp, trupele de carabinieri au deschis o ancheta interna pentru a vedea de ce colaboratorii lor au bruscat doi jurnaliști de la Ziarul de Garda și de Europa Liberă. Unul dintre ei a rămas fără legitimație, în timp ce celălalt s-a ales cu telefonul lovit.

„- Cum au fost aduși oamenii aici să ne spuneți un pic și ce urmează să aibă loc…dar de ce mă trageți? Iată de ce pe mine mă trageți, iată pur și simplu mă trageți?”

În acest caz este vorba de jurnalista de la Agora.md, Anastasia Antoceanu. Deși avea acreditare la evenimentele PDM, iar accesul în zona din spatele scenei nu a fost restricționat cu un semn special, ea a fost luată pe sus chiar de către șeful interimar al SPPS. I s-a spus că zona este securizată, pentru că acolo s-ar afla persoane protejate. Totul s-a întâmplat în prezența șefului adjunct al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, care nu a intervenit.

Jurnalista a mai spus că i s-a fotografiat legitimația și i s-a interzis să mai fotografieze sau filmeze. Și jurnalista de la Ziarul de Gardă, Viorica Tătaru, a fost împiedicată să-și desfășoare corect meseria. Inițial aceasta a fost apostrofată de o polițistă de la serviciul Dialog.

Cunoașteți că este o etică anumită, moralul, vă rugăm frumos, nu fiți obraznici.

Apoi, atât ea, cât și jurnalistul Ștefan Grigoriță de la Europa Liberă, au fost alungați de carabinieri și chiar bruscați.

– Prezentați-vă legitimația!
– Mi-ați luat legitimația și după mă întrebați unde-i legitimația.
– Cine v-a luat legitimația, nu înțeleg?
– D-voastră mi-ați luat-o.
– Da’ ce faceți d-voastră?
– Aici e zona de acces!
– Da’ ce vă permiteți să fiți așa? Extraordinar!

În timp ce jurnalistul Radio Europa Liberă filma momentul, reprezentantul forțelor de ordine i-a lovit telefonul mobil.

Jurnaliștii au declarat că vor depune plângere penală pentru împiedicarea intenționată a activității mass-media. Departamentul Trupelor de Carabinieri a anunțat ieri pe pagina de Facebook că s-au autosesizat în privința incidentului și că a inițiat o anchetă internă. Aceasta ar putea culmina cu o pedeapsă disciplinară pentru carabinierul vizat.

Și ONG-urile din domeniul mass-media au condamnat abuzurile asupra presei la mitingul democraților. Ele cer Procuraturii Generale să se autosesizeze pe marginea acestui caz, așteptând explicații publice de la liderul partidului despre comportamentul agresiv al organelor de drept la manifestația PD.

Și alți jurnaliști au protestat față de îngrădirea libertății presei, tot în contextul mitingului democraților. Fotoreporterul Constantin Grigoriță a reflectat evenimentul doar prin câteva poze aleatorii, restul fiind însoțite de un mesaj de solidarizare cu posturile TV8 și Jurnal TV care nu au acces la conferințele de presă săptămânale ale partidului.

Redactor: Felicia Crețu