Moldovenii își pot trimite dorințele ... pe lună. Un grup de tineri au lansat proiectul MoonShot, care va permite oricărui doritor să expedieze mesaje pe satelitul natural al Pământului. Mesajele vor fi colectate și codificate, iar în 2020 vor ajunge pe lună cu ajutorul unei rachete americane. Pentru această plăcere, doritorii vor trebuie să scoată din buzunar în jur de 90 de dolari.

De multe ori mă gândeam ce să-i răspund fiului la întrebarea: ce ai făcut în viața ta? Pe lângă faptul că m-am gândit să o iau de nevastă pe mama ta, mi-a trecut pin minte o idee genială – să las prenumele tău pe lună”, Alexandru Verișinin, coordonator proiect.

Așa s-a născut ideea de a oferi posibilitatea celor de pe pământ să trimită mesaje pentru generațiile următoare. Proiectul a manifestat interes pentru cetățeni de diferite vârste.

– Ce mesaj ai lăsa? Acum priviți unde noi am ajuns! O țară mică ca Moldova a ajuns pe lună. Toți au crezut că este imposibil, dar uite că noi am ajuns”, Dan, participant în cadrul proiectului.

Ne vom strădui să trimitem chiar câteva zeci de mii de mesaje pe lună. Am vrut să arătăm tuturor că generația noastră mai poate face ceva în Republica Moldova. Pentru asta însă trebuie să ai multă dorință și răbdare ca cineva să facă ceva pentru tine, chiar dacă ai această dorință – cineva să trimită un mesaj pe lună”.

Mesajele sau fotografiile pot fi lăsate pe site-ului proiectului, unde sunt codificate. Serviciul este cu plată şi costă începând cu 89 de dolari, iar trimiterea unei mărci se negociază separat cu reprezentanţii proiectului. Moldovenii vor primi cadouri şi o fotografie a plăcii cu mesajul pe lună, precum şi un video de rezoluţie mare al momentului lansării de pe pământ şi al aterizării. Am întrebat chișinăuienii ce mesaje ar vrea să trimită.

Aș trimite un mesaj ca cetățenii să fie mai deștepți, buni la suflet, ca să fie pace pe pământ. – Sunteți gată să plătiți pentru asta? – Da

Le-aș fi spune la toți să fie mai buni. – Sunteți dispusă să plătiți pentru asta? – Dacă aș avea bani, de ce nu?

Poate am stabili niște contacte cu ei. Cine știe, poate cu cei de pe lună e mai ușor de stabilit contacte decât cu cei de pe pământ”.

Proiectul este implementat în colaborare cu Administraţia Naţională de Aeronautică şi Spaţială a SUA şi Tehnologia Astrobotică, care în 2020 va face prima expediţie comercială pe Lună.