După “Drumuri bune pentru Moldova”, democrații lansează un nou proiect “Salarii bune”. Nu pentru toată Moldova. Ci pentru 150 de mii de bugetari din sfera educației, medicinei și asistenței sociale. Anunțul a fost făcut de liderul PDM, care a precizat că începând cu 1 decembrie, bugetarii care primesc lefuri derizorii vor avea parte de majorări, în unele cazuri chiar și cu 90 la suta. Democratul nu a spus de unde vor fi luați banii. Experții susțin că inițiativa este una binevenită, dar riscantă.

Educația, sănătatea, asistența socială, autoritățile publice locale. Pentru aceste categorii de bugetari salariile vor crește cu 20, 50, iar pentru unii chiar și cu 90 %”, Vladimir Plahotniuc, Președintele Partidului Democrat

Plahotniuc nu a precizat care va fi majorarea pentru fiecare categorie în parte. El a declarat doar că de acum în acolo, guvernul va fi obligat să majoreze salariile la bugetari în fiecare an, fără a menționa sursa banilor. Deși o califică drept o inițiativă binevenită, experții atenționează că reforma va pune, din nou, presiune pe bugetul de stat. Asta, pentru că în ultimul an guvernarea a lansat mai multe proiecte de amploare, spre care au fost direcționate milioane de lei și care vor continua și în 2019.

Prevederile de a majora cheltuielile pentru salarii se vor ciocni cu faptul că guvernul are noi angajamente începând din 2018 și pe alte domenii, cum este, de exemplu, „Drumuri Bune”, „ARENA Chișinău”.”, Iurie Morcotîlo, economist, „Expert-Grup”

O altă problemă în opinia economistului este și faptul că la anul, în buget, vor intra mai puțini bani din cauza reformei prin care s-a micșorat impozitul pe venit. Respectiv, există riscul ca pentru alte domenii să se aloce mai puțini bani.

Dacă totuși o să se respecte angajamentul acesta de a plăti salarii mai mari și de implementa „Drumuri Bune”, o să fie necesar de tăiat, teoretic, din alte domenii. O să fie tăiate din cheltuielile de infrastructură, în școli, inclusiv, investițiile în drumuri, de exemplu”, Iurie Morcotîlo, economist, „Expert-Grup”

Conform Biroului de Statistică, învățătorii au avut în 2017 un salariu mediu net de 3500 de lei, asistenții sociali au ridicat puțin peste 3000 de lei, iar angajații din domeniul sănătății au obținut mai puțin de 5000 de lei. Salariul mediu pe economie este de 6150 de lei, în acest an.

Redactor: Felicia Crețu