Apărătorii animalelor fără stăpân au protestat în fața primăriei. Oamenii au cerut adoptarea, de urgență, a unui regulament care sa prevadă clar cum se desfășoară capturarea patrupezilor și sterilizarea acestora. În lipsa unui asemenea document, spun manifestanții, maidanezii sunt nimiciți cu cruzime. Ultimul caz a avut loc pe teritoriul centrul Molexpo, când doi căței au fost găsiți morți, iar câțiva au dispărut.

Oamenii au precizat că regulamentul a fost elaborat încă în anul 2017 de către Asociația Obștească Societate Umană. Documentul prevede măsurile de gestionare, întreținere și transparență în procesul de capturare a animalelor. Oamenii spun că noul regulament este întocmit pe baza standardelor europene și că toți cei care dau dovadă de un comportament crud în raport cu animalele trebuiesc pedepsiți.

Noi demult cerem ca să se adopte regulamentul elaborate de organizațiile care apără drepturile animalelor, în care totul o să fie transparent. Cum se efectuează capturarea, cum se întrețin, cum sunt hrăniți și unde sunt lăsați mai apoi acești câini. Dar autoritățile asta nu vor și noi vedem cum actele de cruzime continuă”, Karl Luganov, Președintele Asociației „Societatea Umană”

Oamenii se arată nemulțumiți de faptul că de îngrijirea și gestionarea animalelor este pusă pe seama serviciului Autosalubritate, care ar prinde patrupezii cu cruzime, mai exact, îi pun în saci, fără a raporta unde duc mai apoi animalele. Regia nu a comentat deocamdată aceste informații.

În continuare primăria se comportă cu suflete vii, ca și cum ar fi gunoi. De fapt asta și denotă de ce primăria ca de animalele din stradă să se ocupe nu o secție care se ocupă de animale, dar cei care fac curat de fapt, Auto-salubritatea.

Continuă otrăvirea și uciderea în masă a câinilor, care se întâmplă din simplul motiv că aceste vietăți nu sunt pe placul vecinilor. Noi cunoaștem cazuri în care câinii sunt capturați fără a ajunge la necropolă

După o oră de proteste, în fața protestatarilor a ieșit un reprezentant al primăriei capitalei.

Cred că în câteva zile va fi lansat centrul de sterilizare a câinilor din Chișinău, centrul la care am lucrat mai mult de 4 luni, din luna mai, și în sfârșit în aceste zile v-a fi lansat. Acest centru este dotat cu tot ce este nevoie, am primit toate autorizațiile necesare. Vor fi registre în care va fi stabilit fiecare câine care va fi sterilizat, sau eutanasiat”, Denis Zacon, Inspector superior, Primăria Municipiului Chișinău

Conform legislației actuale, uciderea animalelor cu intenție, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani. Proiectul mai prevede amendarea de la 5 mii până la 30 de mii de lei pentru nerespectarea condițiilor de tratament și deținere a animalelor.

Reporter: Alexandrina Vrîncean;
Imagini: Tudor Bigu.