Liderul PPDA, Andrei Năstase, nu va fi lăsat să participe la următoarele alegeri parlamentare. Cel puțin asta spune fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, care însă nu precizează cum mai exact va fi împiedicat acesta să intre în cursă. Politicianul, aflat la Moscova, a făcut mai multe dezvăluiri în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari, referindu-se, în mod special, la planurile PD-ului pentru scrutinul electoral. Acesta a mai precizat că Vladimir Plahotniuc i-ar fi cerut lui Ilan Sor să obțină 15 mandate în următorul Parlament, în caz contrar va ajunge după gratii. Democrații au negat informațiile.

Andrei Năstase nu va participa la următoarele alegeri Parlamentare, fix așa cum nu voi participa nici eu. Așa spun în Partidul Democrat”, Renato Usatîi, președintele „Partidul Nostru”.

– În baza la ce faceți aceste declarații? Este deja o decizie adoptată la PDM? – Natalia Morari, realizatoare TV8
– Da, pentru că Plahotniuc mă urăște de rând cu Năstase, Petrenco, Petkov și alții. Voi ca și jurnaliști sunteți în lista…
– Dvs. ați văzut lista?
– Eu nu am arătat nicio listă. Pentru mine este suficient să cred ce spun oamenii care știu totul, sau aproape totul”
,

Potrivit lui Usatîi, planurile PD-ului în privința Maiei Sandu sunt altele.

Dacă pe Maia Sandu ei o mai rabdă din motiv că nu-și doresc să se creeze un conflict cu americanii, Andrei Năstase este condamnat. Platforma DA va participa, dar Andrei Năstase nu. Așa un plan”, Renato Usatîi, președintele „Partidul Nostru”.

Din spusele acestuia, Vladimir Plahotniuc ar fi împărțit deja mandatele din următorul Parlament între democrați, socialiști și partidul lui Ilan Șor.

R.U:El i-a spus că: dacă nu vei lua 15 mandate, te vom închide. Asta a fost sarcina.
N.M: El a fost însărcinat să ia 15 mandate.
R.U:Da. Partidul împreună cu independenții. Ei au o idee să acumuleze împreună 70 de mandate.
N.M.: Cine anume?
R.U.: Dodon, Plahontiuc și Șor. Dodon nu va lua mai mult de 35 de mandate.

Am încercat să obținem un comentariu din partea PDM, fapt pentru care am mers din nou la sediul partidului, unde era planificat un briefing de presă. Însă, și de această dată nu am fost lăsați să intrăm.

Vă rog fără comentarii. – Noi avem nevoie de o reacție la acuzațiile pe care le-a adus Renato Usatîi. – Ați fost anunțat doar. – Noi am venit după o reacție, poate totuși vrea cineva să ne vorbească

Ulterior, prin telefon, purtătorul de cuvânt al PDM a negat afirmațiile lui Renato Usatîi.

Noi am fost învinuiți de fiecare dată de un oarecare binom cu Partidul Socialiștilor, ulterior am fost învinuiți precum că avem o înțelegere cu Partidul Șor. Eu cred că electoratul moldovean este cu mult mai pregătit ca să știe pentru cine să voteze și cum să voteze. Ce ține de admiterea sau neadmiterea unui sau alt concurent deci, este CEC-ul care ia decizia”, Vitalie Gamurari, purtător de cuvânt PDM.

Deși am solicitat o reacție și de la Andrei Năstase, liderul PPDA încă nu a venit cu un răspuns. Partidul Șor a menționat doar că nu comentează declarațiile lui Usatîi.