Autoritatea pentru concurenţă din Italia a anunțat că a amendat cu 10 milioane de euro producătorul american de telefoane Apple Inc. şi cu cinci milioane de euro rivalul sud-coreean Samsung Electronics Co. Cei doi producători au folosit update-urile software pentru a încetini performanţele telefoanelor mobile, scrie dcbusiness.ro.

Împotriva Apple şi Samsung au fost demarate mai multe anchete la nivel mondial, însă autoritatea pentru concurenţă din Italia este prima care a decis să impună o amendă.

„Societăţi din grupul Apple şi din grupul Samsung au adoptat practici comerciale incorecte”, a specificat Autoritatea pentru concurenţă din Italia.

Unele update-uri software pentru telefoanele Apple şi Samsung „au provocat grave disfuncţionalităţi şi au redus semnificativ performanţele, accelerând astfel procesul de înlocuire”.

Samsung i-a obligat pe proprietarii de smartphone-uri Note 4 să instaleze o versiune a sistemului de operare Android prevăzută pentru noul model, Note 7, provocând astfel probleme proprietarilor unor modele mai vechi de smartphone-uri care nu erau adaptate să ruleze noua versiune.

La fel şi în cazul Apple, care a obligat proprietarii de smartphone-uri din seria iPhone 6 să instaleze sistemul operaţional dezvoltat pentru modelul iPhone 7, iar ulterior şi un update software pentru acest sistem, ceea ce a provocat utilizatorilor probleme similare cu cele întâmpinate de proprietarii de telefoane Samsung.

Apple a mai fost amendat şi pentru că nu a reuşit să ofere clienţilor informaţii clare cu privire la modul în care să menţină sau eventual să înlocuiască bateriile telefoanelor.

Apple a recunoscut anul trecut că anumite programe software pentru iPhone au avut ca efect încetinirea performanţelor anumitor telefoane, din cauza problemelor provocate bateriilor, dar a dezminţit că a scurtat intenţionat durata de viaţă a unui produs.