Nava BREATH, înregistrată în Republica Moldova, care transporta 1,4 tone de cocaină și a fost reținută de autoritățile spaniole, ar putea fi exclusă din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova.  

Nava era înregistrată în Registru provizoriu și se află în procedura de perfectare a documentelor pentru înregistrare permanentă.

„La momentul înregistrării provizorii a navei, instituțiile de resort au verificat istoria navei, identitatea armatorului, și datorită lipsei suspiciunilor, și absenței acestora în listele persoanelor fizice și juridice supuse unor sancțiuni, sau aflate sub embargou, nava a fost acceptată spre înregistrare provizorie, urmând să fie prezentată inspectorilor statului pavilion pentru examinare înainte de înregistrare permanentă”, informează Căpitănia Portului Giurgiulești.

Potrivit reprezentanților Căpităniei, responsabil de faptul că nava transporta droguri se face proprietarul acesteia și că autoritățile Republcii Moldova nu sunt implicate în niciun fel.

„În conformitate cu prevederile tratatelor internaționale din domeniul transportului maritim, în cazul infracțiunilor penale la bordul navelor, se aplică jurisdicția și legislația statului riveran, statului port, statului pavilion sau statului a cărui cetățenie o deține echipajul, și în dependență de situația geografică a navei la momentul comiterii infracțiunii, se aplică legislația statului afectat sau care este cel mai interesat în demararea anchetei”, se menționează în comunicatul Căpităniei Portului Giurgiulești.

Astfel, de investigarea cazului se vor ocupa autoritățile din Spania. Autoritățile din Republica Moldova susțin că țin legătura cu colegii lor din Spania „în vederea depistării și contracarării acțiunilor ilicite în care sunt implicate navele sub Pavilionul Republicii Moldova sau navelor indiferent de pavilion care intră în Complexul portuar Giurgiulești”.

Republicii Moldova nu i se vor aplica sancțiuni, or, aceasta nu poartă răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său.

Nava BREATH este fabricată în anul 1998 și are o capacitate de 443 trb.