Un tânăr din capitală ia în derâdere celebritățile de la noi, printr-o metodă inedită. Anatol Fornea desenează caricaturi persoanelor cunoscute, prin prisma viciilor. După ce sunt gata, tânărul le dăruiește eroilor săi. În timp ce unii se supăra, alții acceptă gluma și comanda alte desene. Astăzi, tânărul și-a expus o parte dintre caricaturi în holul facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, unde este student în anul doi.

ANATOL FORNEA, CARICATURIST: Toate aceste simboluri, detalii au rolul de a satiriza și de a scoate mai mult în evidență ocupația persoanei, de a recunoaște persoana dată, de a înțelege cu ce se ocupă într-o manieră mai amuzantă”.

„La început era artă simplă, adică erau picturi, desene simple. Caricatura a venit încă de pe vremea liceului, stând la ore, pictându-mi colegii, încercând să redau anumite caracteristici ale feței care sunt mai amuzante”, spune caricaturistul.

Anatol are și o tradiție curioasă. După ce desenează o caricatură, o transmite neapărat persoanei vizate. El spune că unii interpreți deja s-au supărat pe el, deoarece nu le-a plăcut gluma. Cu alții, însă, au râs împreună. Pasiunea îi umple și buzunarele.

ANATOL FORNEA, CARICATURIST: Aleg persoanele care sunt mai populare, cu mai mulți urmăritori, care au un public-țintă mai larg. După ce au început să fie mediatizate pe paginile celor caricaturizați și în general în presă, au început să apară multe cereri. Mulți oameni doresc să le fac și lor caricaturi, contra plată”.

Studentul face față și studiilor de la facultate. Fiind puțin mai timid de fire, acesta nu s-a lăudat cu ocupația sa. Însă după ce profesorii au aflat, l-au convins să-și expună lucrările în universitate.

MARIANA TOACĂ, LECTOR UNIVERSITAR: Suntem deschiși spre a ne uita și noi, dintr-o parte, cum arătăm. L-am remarcat ca fiind o fire cu un pic alte idei, cu altă gândire, cu o maturitate în ceea ce spune”.

Caricaturistul este susținut și de colegii săi de la facultate, care recunosc că îi urmăresc creația de mai mult timp.

Caricaturile lui Anatol Fornea sunt expuse în cadrul Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării din Universitatea de Stat. Intrarea este liberă.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Mark Diaconu