/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Partidele politice s-au întrecut în concerte și activități de divertisment. Câte concerte au organizat acestea

24 octombrie 2018, ora 18:44

În timp ce democrații au indicat în raportul pentru prima jumătate a anului 2018 că au cheltuit pentru concerte în jur de 626 de mii de lei, calculele Promo-LEX spun că, în realitate, suma ar fi de două ori mai mare. Potrivit studiului, pe lângă PD, concerte a organizat și Partidul Șor.

PDM a raportat mai puțin, noi am estimat un cuantum mai mare. Partidul Șor a raportat zero cheltuieli în general. Noi am estimat un cuantum de 7 milioane 612 mii 159 lei”, Cornelia Călin, analist financiar politic, „Promo-Lex”

Eu aștept raportul final după care va fi clarificată toată situația dar fiind din simplul motiv că rapoartele financiare sunt un subiect destul de sensibil și aici nu cred că cineva face ceva intenționat, doar că la finele anului totul se clarifică”, Vitalie Gămurari, purtător de cuvânt PDM

Studiul privind finanțarea partidelor politice a mai constatat că 7 din cele 38 de partide care și-au publicat rapoarte financiare, au comis încălcări, în timp ce alte 8 formațiuni au preferat să nu-și facă publice cheltuielile. Chiar dacă unele primesc bani publici, menționează Promo-LEX.

Avem 6 partide neparlamentare, (taie aici) inactive în mare parte care beneficiază total de finanțare de la bugetul de stat. Activități nu fac, nu prea sunt prezente, un pic apar în campaniile electorale”, Cornelia Călin, analist financiar politic, „Promo-Lex”

Estimările experților mai arată că partidele dau cei mai mulți bani pentru presă și promovare, aproape jumătate din totalul de cheltuieli. Observatorii Promo-LEX au atras atenția și la fundațiile de caritate afiliate partidelor. Deși sunt foarte active, cu circa 100 de evenimente organizate, activitatea acestora nu se regăsește în rapoartele financiare.

Un cuantum de 2 milioane 800 de mii de lei au fost estimați, bani pentru care partidele nu au raportat, dar totuși au cules dividende politice, din urma lor”, Cornelia Călin, analist financiar politic, „Promo-Lex”

Abateri au fost depistate și la capitolul angajați și sedii. Un simplu calcul a arătat că, în medie, Partidul Șor ar fi cheltuit 128 de lei lunar pentru chiria unui sediu, în timp ce specialiștii imobiliari spun că arenda unui singur metru pătrat costă între 200 și 400 de lei.

În acest context, reprezentanții Promo-LEX au venit și cu recomandări pentru autoritățile electorale și formațiunile politice, menționând și necesitatea finanțării partidelor de către diasporă.

Insistăm ca cetățenii noștri care lucrează legal, se află legal peste hotarele țării să poată contribui și financiar la viața politică din Republica Moldova, în special pentru că noi avem foarte mulți cetățeni plecați peste hotarele țării”, Pavel Postică, director de programe, „Promo-Lex”

În Republica Moldova sunt înregistrate 46 de partide politice. 19 dintre acestea primesc ajutor financiar din partea statului, în valoare totală de circa 20 de milioane de lei, in funcție de scorul obținut la alegeri.

Redactor: Felicia Crețu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram