După anunțul lui Vlad Plahotniuc, privind majorarea salariilor pentru 150 de mii de bugetari, premierul și ministrul Finanțelor au venit cu precizări. Dacă prim-ministrul a răspuns evaziv, Octavian Armașu a precizat că banii pentru lefuri mai mari au fost deja prevăzuți în bugetul pentru 2019, iar mărimea fondului de salarizare a fost discutată cu Fondul Monetar Internațional.

– Acești bani au fost deja prevăzuți în legea bugetului sau nu?
– Încă o dată, haideți să vă spun, deci, această lege nu este o lege simplă despre majorarea de salarii. Ulterior, acești bani bugetul statului îi are și-i va avea întotdeauna. Este foarte important să fie respectată această lege.
– Cum vă puteți asigura că acești bani statul îi va avea întotdeauna.
– Dar legile în Republica Moldova trebuie să fie respectate. Până la urmă, ca să înțeleg, să-mi explicați, va fi rectificat bugetul sau nu, legea bugetului?
– Noi suntem cu d-voastră în dimensiuni diferite și vorbit absolut diferit, nu este nevoie de rectificarea legii bugetului
”, Pavel Filip, Prim-Ministru

Ulterior, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a explicat că fondul de salarizare pentru anul 2019 a fost deja majorat cu peste un miliard 300 de mii de lei, pentru a acoperi majorările de salarii anunțate, modificarea ar fi fost agreată și de FMI.

Având în vedere toate optimizările pe care le-am făcut pe sistem pe parcursul anului 2018, noi practic avem acoperire bugetară pentru această reformă”, Octavian Armașu, Ministrul al Finațelor

Reforma salarizării a fost anunțată ieri de la tribuna partidului democrat de către liderul formațiunii – Vlad Plahotniuc. Conform noii legi, mai multe categorii de bugetari vor beneficia de majorări graduale de la 7 la 100%, astfel încât niciun angajat din sistemul public să nu aibă un salariu mai mic de 2000 de lei. Experții, însă, atenționează că s-ar putea diminua investițiile în alte domenii pentru a compensa noile cheltuielile salariale.