Fostul preşedinte al Asociaţiei obşteşti “Lăstăraş” a fost reținut azi de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Acesta este suspectat că a strâns de la părinții copiilor care frecventează Grădinița nr. 199 din Chișinău peste jumătate de milion de lei, în perioada anilor 2015 - 2017.

Ex-președintele Asociației Obștești motiva colectările de bani în cadrul grădiniţei pentru organizarea lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie, etc.

Părinții erau impuși să dea câte 1200 – 1400 de lei pe lună, astfel, în fondul Asociaţiei se acumulau lunar în jur de 600 000 de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui.

„În procesul documentării cazului, s-a stabilit că, în scopul realizării intenţiilor ilegale, preşedintele AO „Lăstăraş” a încheiat un contract de locaţiune a unor încăperi ale Grădiniţei nr. 199, cu o suprafaţă de 1343,8 m.p., pe care le-ar fi transformat în grupe private. Astfel,  părinţii copiilor erau forţaţi să achite plăţi suplimentare, iar în cazul în care refuzau, erau obligaţi să părăsească instituţia preşcolară sau erau transferaţi în grupe mai puţin dotate”, informează CNA.

Acțiunile ilegale ale președintelui AO „Lăstăraş” ar fi fost susţinute şi favorizate de mama preşedintelui asociaţiei care exercită, în prezent, funcţia de directoare-adjunctă a Grădiniţei nr. 199, precum şi de către concubina acestuia, care este directoare a instituţiei vizate.

Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile ex-preşedintelui asociaţiei, precum şi la unii membri ai familiei lui. Printre obiectele percheziţionate se numără câteva apartamente, ce ar aparţine cu drept de proprietate bănuitului, o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, şcoala privată „Erudio” şi sediul AO „Lăstăraş”. De la faţa locului au fost ridicate probe relevante pentru dosar şi sume importante de bani, în diferită valută, provenienţa cărora urmează a fi stabilită.

Urmărirea penală este condusă de Procuratura anticorupţie: „Până la o decizie definitivă, orice persoană se prezumă a fi nevinovată”, menționează serviciul de presă al CNA.