Biroul Comisarului pentru Informaţii din Marea Britanie a anunţat că a amendat Facebook cu 500.000 de lire sterline (565.338 euro), după ce datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori au fost accesate de firma de consultanţă Cambridge Analytica, transmite Mediafax.

Autorităţile britanice au informat că decizia de a amenda compania a fost luată în urma unei investigaţii care a stabilit că „Facebook a procesat date personale ale utilizatorilor prin permiterea dezvoltatorilor de aplicaţii de a accesa acele date în lipsa unui consimţământ clar şi informat”.

Datele a aproximativ 87 de milioane de utilizatori Facebook, majoritatea din Statele Unite şi mai multe ţări UE, inclusiv România, au fost accesate ilegal de compania de consultanţă britanică Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica, o firmă specializată în analizarea datelor online, implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit, a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani şi europeni, utilizând datele sustrase pentru a le trimite reclame politice personalizate.