Președintele Igor Dodon afirmă că după aproape 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 nu are acces la documentele care ar explica ce s-a întâmplat în acea perioadă. „Cu regret, toate documentele sunt secretizate și chiar mi-e interesant foarte tare să aflu cine-i implicat. Nu le prezintă”, a spus șeful statului în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul nostru de televiziune.

Șeful statului afirmă că pentru evenimentele din 6-7 aprilie trebuie să răspundă în primul rând organizatorii. Igor Dodon spune că a fost o tentativă de lovitură de stat. „Faptul că despre aceasta nu s-a discutat începând cu 2009, atunci când au fost alianțele 1, 2, 3, mă face să cred că cei care au guvernat din 2009 încoace sunt dacă nu organizatori direcți, sunt profitorii la tot ce s-a întâmplat atunci.

Totodată, Igor Dodon spune că este ferm convins de faptul că fostul președintele pe atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu a fost implicat în evenimentele de la 6-7 aprilie. „Greșeli au fost, dar el nu știa despre acest lucru. Eu îmi aduc aminte fața lui”, mărturisește Igor Dodon.

Președintele declară că o parte dintre cei care erau la putere în 2009 sunt profesioniști. La întrebarea dacă Vladimir Plahotniuc a avut vreo legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009, Igor Dodon spune că va avea un răspuns după ce va obține pârghiile necesare ca urmare a parlamentarelor. „Avem două rușini mari naționale în ultimii 10 ani: 7 aprilie 2009 și furtul miliardului. Sunt două mari probleme pe care societatea așteaptă răspunsuri și o să le primească”, a declarat șeful statului.