Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile aplicate administrației de la Tiraspol până la 31 octombrie 2019. Sancțiunile au fost aplicate în anul 2003 „pentru lipsă de progres în reglementarea transnistreană”. Autoritățile autoproclamate de la Tiraspol numesc această decizie drept „contraproductivă, depășită și neconcordantă cu realitatea”.

Într-un comentariu pentru presă, autoritățile autoproclamate spun că nu văd nici un motiv pentru o astfel de decizie inertă, care a fost luatp pe baza unei evaluări a situației acum 15 ani. Acestea spun că Transnistria respectă în mod consecvent dispozițiile Deciziei de protocol semnată la 25 noiembrie 2017 cu privire la elementele de bază ale școlilor funcționale cu predare în limba latină, care au stabilit condițiile optime pentru activitățile acestor școli.

În comentariu se mai spune că participanții internaționali ai formatului de negocieri 5+2, inclusiv Uniunea Europeană, au salutat semnarea Deciziei de protocol și progresele înregistrate în acest domeniu și, prin urmare, acest pas al Consiliului UE, de prelungire a sancțiunilor, poate fi explicat prin lipsa unei coordonări corespunzătoare între organismele europene.

„Apreciem situația ca pe o neînțelegere nefericită și îndemnăm Consiliul Uniunii Europene să renunțe la abordarea inertă, care împiedică consolidarea practicilor constructive în procesul de reglementare a relațiilor moldo-transnistrene și subminează autoritatea UE în calitate de observator în formatul consultativ 5+2”, se mai spune în mesajul administrației transnistrene.