/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Moldova, condamnată la CEDO pentru detenție fără motive suficiente şi relevante contrară Convenției

29 octombrie 2018, ora 13:09

Reclamantul Iurii Coteț pe 15 iunie 2014 a avut o altercaţie cu două persoane, una dintre care era în stare avansată de ebrietate. În cadrul altercaţiei, reclamantul a împins persoana în stare de ebrietate şi a lovit-o o dată. Persoana a căzut şi s-a ales cu o leziune serioasă la cap. Scena a fost văzută de către soţia persoanei în cauză şi de un vecin.

În aceeaşi zi reclamantul a fost arestat şi plasat în detenţie, care a fost prelungită de câteva ori, invocându-se motivul că reclamantul a fost acuzat de o infracţiune serioasă şi aparent exista riscul să influențeze investigaţie. Deși reclamantul a depus recurs, acesta a fost respins și reclamantul a fost deţinut în Penitenciarul nr. 13, potrivit acestuia în condiţii inumane şi degradante.

La data de 09 martie 2017 Curtea Supremă de Justiție l-a condamnat pe reclamant pentru huliganism şi cauzarea neintenţionată a leziunilor grave, stabilind o pedeapsă de 2 ani, cu suspendare.

Reclamantul s-a plâns în faţa Curţii, în temeiul Articolului 5 § 3 din Convenţie, de lipsa motivelor relevante şi suficiente a detenţiei sale; în temeiul Articolului 5 § 4 din Convenţie, de examinarea întârziată a cererii de revocare a măsurii şi de neprezentarea materialelor cauzei penale; de lipsa unui remediu eficient de realizare a dreptului la compensare, în temeiul Articolului 5 § 5 din Convenţie; şi de condiţiile inumane de detenție din Penitenciarul nr. 13, contrar Articolului 3 din Convenţie.

Curtea a constatat în unanimitate, violarea Articolului 5 § 3, observând în primul rând că cauza împotriva reclamantului nu era complexă şi urmau a fi interogate câteva persoane. Curtea, de asemenea, a notat că acuzaţia principală împotriva reclamantului a fost că a cauzat involuntar leziuni corporale unei persoane. De asemenea, se pare că reclamantul a cooperat cu autorităţile pe durata procedurilor împotriva sa; avea un loc permanent de trai, era angajat şi nu avea istoric de comportament violent.

În lumina celor relatate, Curtea a considerat că nu au existat motive suficiente şi relevante pentru a prelungi detenţia reclamantului pentru aproape 4 luni.

De asemenea, Curtea a constatat violarea Articolului 5 § 4, notând că Judecătoriei Ialoveni i-a luat 22 de zile să examineze cererea de revocare a măsurii reclamantului, atare perioadă de timp nu poate fi considerată ca corespunzător cerinţelor unei decizii judiciare prompte în sensul Articolului 5 § 4 din Convenţie.

În final Curtea a constatat violarea articolului 5 § 5 din Convenţie din cauza lipsei unui drept executoriu la despăgubiri în temeiul dreptului intern şi Articolului 3 din Convenţie din cauza condițiilor inumane și degradante din Penitenciarul nr. 13.

Reclamantul a cerut 15.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.000 de Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Curtea a acordat reclamantului suma de 4.000 de Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 2.000 de Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram