După ce și-a petrecut o viață întreagă în casa părintească, o femeie riscă acum să ajungă în stradă împreună cu cei trei copii. Aceasta spune că a aflat, din întâmplare, că terenul pe care se afla locuința sa a fost privatizat de o companie de construcții. Muncitorii deja i-au distrus o parte din gard și grădina, iar, în curând, în locul acesteia va apărea un complex locativ modern. Femeii i-a fost dat 3 săptămâni la dispoziție pentru a părăsi casa.

Aici am avut volieră. Aici o saună, un hambar, baia, acolo copacii, gardul. Au smuls totul, nici nu am reușit să ajung aici. În hambar am avut lemne, conserve pe iarnă, multe. Iată tot ce am reușit să culeg de pe pomul smuls. Niște gutui. Păcat, copacul era foarte bun, frumos”, Svetlana Frunză, locatară

Svetlana Frunză trăiește în această casă de aproape o jumătate de veac. Locuința a fost oferită gratuit părinților săi încă pe timpurile Uniunii Sovietice, iar după moartea lor, femeia locuiește aici împreună cu cei trei copii ai ei.

Recent, muncitorii din blocul ce se construiește în apropiere au dat năvală în ograda Svetlanei și i-au demolat gardul, dar și o parte din grădină. Femeia a rămas șocată când a aflat că terenul său a fost cumpărat de o companie de construcții, care acum dorește să-i distrugă și casa. Ea zice că mai mulți ani în urmă a dorit să privatizeze casa, însă a primit refuz de la autorități.

Eu am fost și la pretură, și primărie, peste tot… Am scris autorităților și în 2008, 2009, 2013. Am strâns toate scrisorile, documentele. Mi-au dat permisiunea de a privatiza casa. Am ajuns și la cadastru, iar acolo mi-au refuzat, zicând că terenul este deja privatizat și aparține altui om”, Svetlana Frunză, locatară

Femeia mai spune că firma de construcții i-a pus condiția să părăsească casa în cel mult trei săptămâni. Dacă nu găsește acoperiș până atunci, Svetlana riscă să rămână în stradă.

„Da, el a zis că oricum casa va fi demolată, deoarece aici va fi un complex locativ. Este sora mamei, dar la ea locuiește fiul cu familia sa. Nu am unde merge. Tata locuiește la Bălți, are altă familie. Are apartament, cu doi copii. Unde vom încăpea noi în două camere ale lui?”, Svetlana Frunză, locatară

De soarta familiei își fac griji și copiii. Deși cei doi fii mai mari sunt adulți și își susțin mama financiar, mezinul are doar 12 ani.

Eu nu vreau să mă mut de aici. Aici sunt prietenii mei, câinii, am crescut aici”, Vlad Frunză, fiul

Eu mă strădui să mă țin, pentru că știu că dacă eu voi pierde speranța, atunci ce va fi cu copiii mei? Trebuie să merg înainte și oricum voi merge. Au pornit un caz penal pe numele meu precum că eu aș trăi ilegal aici și am acăpărat această casă”, Svetlana Frunză, locatară

Între timp, femeia a apelat și la ajutorul unui avocat. Acesta a încercat să o ajute să privatizeze terenul, însă zice că pe parcurs au apărut tot mai multe piedici din partea companiei. Avocatul a avut și o întrevedere cu prim-ministrul, deoarece susține că evacuarea familiei ar fi ilegală.

Se cunoștea că acolo locuiește și casa dată există. Este certificat de urbanism informativ, există la cadastru măsurată, există litera acestei case de locuit, există număr cadastral, vorbim de partea tehnică. Cel mai banal e că cunoști că există casă și deja proiectul prevede acolo o construcție”, Vitalie Enachi, avocatul femeii

Potrivit avocatului femeii, unica scăpare ar fi ca terenul să revină în posesia statului, ceea ce este puțin probabil. Am încercat să obținem un comentariu și de la compania de construcții, însă reprezentantul a refuzat ca discuția să fie făcută publică. În schimb, avocatul firmei, Anatolie Șișianu, a zis că Svetlana niciodată nu ar fi fost rugată să părăsească casa.

Compania poate oricând să-i demoleze locuința pentru că nu are nevoie de permisiunea ei. Dacă se va muta repede, firma de construcții, din spusele femeii, s-ar fi angajat să-i cumpere o casă mică în afara orașului, fapt neconfirmat, deocamdată, de responsabilii de la companie.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu