Ideea asamblării autobuzelor electrice belaruse la Chișinău, enunțată anterior de autoritățile municipale, a fost abordată în cadrul vizitei premierului Pavel Filip, la Minsk, la uzina „Belkommunmash”, specializată în producerea unităților de transport public electric.

Potrivit reprezentanților Guvernului, s-a discutat posibilitatea creării unei întreprinderi mixte moldo-belaruse.

„Acesta este de fapt transportul public de viitor, ne dorim să asamblăm aceste autobuze la Chișinău. Vom avea astfel posibilitatea  să exportăm și în alte țări un produs care este asamblat în Republica Moldova”, a spus premierul.

Filip a testat la Minsk un autobuz electric. Acesta se alimentează de la sursa de curent în 5 minute, la fiecare 4 ore de deplasare. În Minsk circulă deja 20 de autobuze electrice, iar până în primăvara anului viitor, vor mai fi puse în circulație încă 60 de unități.

În comun cu uzina „Belkommunmash”, la Chișinău anul acesta au fost asamblate 15 troleibuze noi, iar în total – peste 110 unități.

Unitățile de transport produse la „Belkommunmash” sunt utilizate în peste 70 de orașe din Belarus, Moldova, Ucraina, Rusia, Serbia, Kazahstan, Letonia și America de Sud.