Federația Rusă a contestat hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO), în care este condamnată pentru violarea dreptului de proprietate a peste 1 646 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari (cauza Nr. 21034/05, Sandu și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse, din 17 iulie 2018). 

Moscova susține că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor. Autoritățile din Federația Rusă fac referință la așa-numitele organe transnistrene care, în opinia lor, se fac vinovate integral de blocarea accesului de mai bine de zece ani al țăranilor la propriile terenuri.

Potrivit Promo-LEX, cererea Guvernului rus va fi examinată de un complet format din cinci judecători ai Marii Camere a CtEDO. În cazul în care cererea Guvernului rus va fi admisă, atunci dosarul va ajunge în atenția Marii Camere compuse din 17 judecători ai CtEDO, care va examina argumentele Guvernului de la Moscova.

Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat că anterior, în mai multe cauze transnistrene examinate de Camera a doua a Curții, cererile de referire pentru Marea Cameră au fost respinse.

„Problemele ridicate de către Rusia sunt similare ca și în plângerile anterioare, iar complexitatea cauzei Sandu și alții rezidă doar din numărul mare de reclamanți. Argumentele invocate de Rusia au fost deja examinate în cauza examinată de Marea Cameră, și anume dosarele Catan și alții contra Republicii Moldova și Federației Ruse, Nr. 43370/04, 8252/05 și 18454/06; Mozer contra Moldovei și Rusei, Nr. 11138/10”, spune Alexandru Postica.

Potrivit lui Postica, completul format din cinci judecători ai Marii Camere urmează să se expună, în decurs de până la opt sau nouă săptămâni, atunci când se întrunește completul.

În același timp, în opinia experților de la Promo-LEX, faptul că Guvernul Rus a depus cererea de reexaminare a hotărârii în ultima zi când se permitea depunerea acesteia, este dovadă a faptului că Guvernul rus vrea să tergiverseze executarea hotărârii.

Amintim că, pe 17 iulie 2018, CtEDO a constatat că Federația Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost sechestrate de către administrația regiunii transnistrene. Deși cererea a fost înaintată și în privința Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților.

În această cauză reclamanți sunt 1646 de persoane fizice și trei companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri). CtEDO a obligat Rusia să plătească pentru fiecare fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor trei companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Rusia are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro, doar în acest caz.