Astăzi, Comisia parlamentară care desfășoară ancheta privind activitatea Fundației ”Open Dialog” pe teritoriul Republicii Moldova a audiat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate și Comisiei Electorale Centrale. Totodată, Procuratura Generală a oferit informații în scris.

Autoritățile motivează desfășurarea audierilor cu ușile închise prin faptul că materialele furnizate de unele instituții audiate au caracter confidențial.

Reprezentanții Parlamentului spun că membrii Comisiei au constatat că ar mai exista ONG-uri din străinătate care, potrivit Comisiei, „au desfășurat activități ce ar putea fi neconforme cu legile moldovenești și ar putea reprezenta imixtiune în politica internă a Republicii Moldova, precum și elemente ce țin de finanțări ilegale ale unor organizații politice și ale unor politicieni”.

„Având în vedere importanța informațiilor furnizate de instituții, Comisia a cerut detalii suplimentare pentru a înțelege modul în care a acționat această grupare de ONG-uri străine pe teritoriul Republicii Moldova și în ce măsură acțiunile ei ar fi putut influența politica internă sau afecta securitatea națională a statului. De asemenea, Comisia a dorit să înțeleagă în ce măsură informațiile apărute în mass-media privind legăturile acestor ONG-uri cu servicii secrete străine, persoane implicate în fraude bancare în țara noastră și politicieni moldoveni sunt susținute de informații oficiale. Răspunsurile primite urmează a fi analizate și prezentate în raportul final al Comisiei”, se menționează într-un comunicat de la Parlament.

La următoarele audieri vor fi invitați reprezentanți ai organizațiilor care figurează în informațiile furnizate de instituții și reprezentanți ai societății civile.

„Precizăm că activitatea Comisiei parlamentare de anchetă se rezumă la colectarea de informații, analizarea lor și formularea de recomandări, neavând atribuții de ordin juridic. Nu este rolul acestei comisii să acuze sau să condamne, Comisia are rolul de a face constatări. Informăm, de asemenea, publicul că activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului și opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare”, menționează serviciul de presă al Parlamentului.

Amintim că, subiectul anchetei este „elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice”.