Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova propune excluderea din legislația electorală a „Zilei tăcerii”, care presupune interzicerea agitației electorale în ziua premergătoare alegerilor și în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și perimetrului din imediata apropiere.

Potrivit Parlamentului, o recomandare în acest sens se conține în raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislaţiei electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, care a fost finalizat de Comisia sus-numită.

Potrivit raportului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere princiipiilor consfințite în materie electorală. Această poziție a fost susținută și de Asociația Promo-LEX.

Totodată, raportul recomandă reglementarea serviciilor de publicitate electorală, dezbaterilor electorale pe internet și rețelele de socializare, precum și a unor prevederi clare pentru combaterea propagandei pe internet, în special prevenirea și combaterea fluxului de știri false, informează reprezentanții Legislativului.

Ce ține de anularea alegerilor locale din Chișinău, reprezentanții Parlamentului susțin, cu referire la date ale Comisiei Electorale Centrale, că în Moldova au fost 32 de precedente, în ultimii 19 ani.

În același timp, Comisia a constatat că legislația națională corespunde tuturor standardelor internaționale pentru desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice, menționează reprezentanții Legislativului, într-un comunicat.

Decizia de a evalua legislația națională în domeniul electoral a fost luată de Parlament în luna iulie a acestui an, după ce rezultatele alegerilor locale din Chișinău au fost anulate. Comisia a recepționat informații din partea Comisiei Electorale Centrale, Ministerului Justiției, Curții Supreme de Justiție, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Asociației Promo-Lex, Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului și Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte.