Angajatele unui spital din capitală, care au refuzat să acorde ajutor unui pacient în stare gravă, vor fi sancționate. Conducerea instituției a inițiat o anchetă internă după ce momentul a fost filmat și plasat pe o rețea de socializare. Din imagini, se vede cum un bărbat a cerut ca infirmierele să se apropie de un pacient, țintuit la pat, care a răsturnat vasul în care și-a făcut nevoile, iar femeile au promis că vor veni... ziua următoare.

– De ce umblați dincolo încoace?
– În salon s-a răsturnat vasul unui pacient. Vă rog, mergeți și îl schimbați.
– Vom veni.
– Când?
– Atunci când vom veni.
– Eu de o oră și jumătate tot vă chem.
– Mergeți vă rog în salon, noi știm ce trebuie să facem.

Incidentul a avut loc în secția chirurgie septică a spitalului “Sfântul Arhanghel Mihail” din capitală. În imagini, un bărbat se apropie de infirmiere și cere ca acestea să ajute un pacient în stare gravă, care nu se poate deplasa independent la baie și a murdărit lenjeria de pat. Deși le-a chemat de trei ori, femeile au refuzat să vină și să ajute bolnavul, comportându-se agresiv. După ce au observat că sunt filmate, lucrătoarele medicale au început să ignore camera.

– Noi ne cunoaștem responsabilitățile. Noi vom veni. Știm.
– Când?
– Mâine dimineața. Pe dumneavoastră nu vă interesează când.
– Poftim, ce ați zis? Repetați vă rog?

După ce imaginile au apărut pe internet, administrația instituției medicale s-a autosesizat și a promis că cele două angajate urmează să fie pedepsite săptămâna viitoare.

Au fost încălcate sau nerespectate obligațiunile de serviciu ale personalului medical inferior. Comitetul de bio-etică a depistat și a semnalizat unele încălcări și abateri disciplinare la locul de muncă a infirmierelor vizate. Actualmente se crează un grup de lucru pentru efectuarea anchetei de serviciu care urmează să examineze acțiunile persoanelor implicate”, Olga Stuhetcaia, purtător de cuvânt Spitalul nr.2

stăzi infirmierele nu au fost la muncă, însă în această seară au fost și au scris explicații. Între timp, administrația spitalului și-a cerut scuze de la pacientul în cauză.

Reporter: Diana Popa
Imagini: arhivă