/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Fostul bolșevic Grigore Cotovschi a fost decorat post-mortem cu titlul „Om Emerit” al orașului Hâncești

02 noiembrie 2018, ora 19:24

Primarul spune că a decis să-l facă pe Cotovschi „Om Emerit” după ce nepoata acestuia i-a scris o scrisoare că vrea să vină în Moldova să viziteze locul lui de baștină. Tot ea a fost cea care a primit medalia.

ALEXANDRU BOTNĂRI, PRIMAR DE HÂNCEȘTI: „Decizia am luat-o din considerentul că foarte mult timp, mulți ani orașul s-a numit Cotovschi, și raionul tot. Sunt multe lucruri azi de controverse, așa cum este Robin Hood, care sunt și monumente.

Botnări a amintit și de personalitea negustorului Manuc Bey, ultimul însă nu s-a ales cu vreo distincție pentru că… nu s-au adresat rudele.

ALEXANDRU BOTNĂRI, PRIMAR DE HÂNCEȘTI: „Orașul Hâncești are două persoane marcante, asta este Manuc Bei. De la Manuc Bey încă nu a venit nicio rudă, dar atunci când o să vină o să-i oferim și lui Manuc Bei”.

În timp ce unii locuitori din Hâncești salută ideea primarului și cred că Grigorie Cotovschi a fost un erou, alții spun acesta a fost un personaj controversat:

Cred că a meritat deoarece cândva raionul Hîncești se numea orașul Cotovschi.

-Fură de la bogați și dădea celor săraci.

-Pe cei săraci îi proteja, pe cei bogați îi pedepsea.

-Unii spun că a fost bandit, de aceea a fost ucis, alții spun că a fost erou. Nu noi putem să judecăm.

Alții nici măcar nu cunosc despre un asemenea personaj.

Și istoricii se împart în două tabere când vorbesc despre rolul lui Grigore Cotovschi asupra istoriei Republicii Moldova. Majoritatea spun că, de fapt, fostul bolșevic era un infractor:

ANATOL ȚĂRANU, ISTORIC, ANALIST POLITIC: „În esența sa, Cotovschi în tinerețe a fost un criminal. Un om care se ocupă de delapidarea oamenilor, atacuri războinice. A fost un criminal, care mai pe urmă s-a prefăcut într-un comandat de unități sovietice care a luptat în cadrul războiului civil și care pe urmă a fost ridicat la nivel de erou”

Potrivit lui Anatol Țăranu, oferirea titlului „Om emerit” post mortem arată că oamenii sunt, în continuare, dependenți de trecutul sovietic:

ANATOL ȚĂRANU, ISTORIC, ANALIST POLITIC: „Asta înseamnă să-i dezorientezi pe oameni să-i trimiți într-un trecut de care  noi nicidecum nu putem să ne debarasăm. Iar marele probleme cu care ne confruntăm noi astăzi. Se datorează în mare anume acestui fapt că noi nicidecum nu putem să scoatem din noi microbul sovietismului”.

Grigore Cotovschi s-a născut în 1881 în orașul Hâncești. Acesta a decedat la vârsta de 44 de ani fiind împușcat în timp ce se afla la odihnă în Ucraina. Acesta a stat la baza creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești. În 1954, autoritățile comuniste i-au ridicat un monument în Chișinău, plasat chiar în fața actualului Hotel Cosmos. Totodată, în perioada anilor 65-90, orașul Hâncești s-a numit Kotovsk.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram